Natuurjournaal 14 september 2020

Nature Today
14-SEP-2020 - Dodaars bereidt zich voor op winter; veldmuis heeft laatste jongen.
Deel deze pagina

Alle jongen van de dodaars zijn nu zelfstandig en het is tijd dat deze kleine fuut zich op de winter gaat voorbereiden. In de winter komen dodaarzen in groepen van tientallen vogels samen in hun broedgebieden. Als het kouder wordt, trekken ze vaak naar het Deltagebied om hier de winter door te brengen. Nederlandse dodaarzen krijgen in de winter gezelschap van soortgenoten uit Zuid-Zweden, Denemarken, Duitsland en de Baltische staten. Wanneer de Nederlandse winters erg koud worden, trekken dodaarzen soms gedeeltelijk weg naar meer zuidelijke landen.

Dobberende dodaarzen

De voortplantingstijd van de veldmuis is al in maart begonnen, maar nu komt er langzaam een eind aan. Rond deze tijd heeft de veldmuis gemiddeld haar laatste jongen van het jaar. Dit kan het tweede, derde of zelfs vierde nest van het vrouwtje zijn. De jonge veldmuisjes zijn blind als ze geboren worden en openen hun ogen na ongeveer een week. Veldmuizen groeien snel op; de jongen zijn al na dertig dagen geslachtsrijp! Het is maar goed dat veldmuizen zich zo snel voortplanten, want ze hebben genoeg vijanden. Onder andere vossen, verschillende martersoorten, mollen, roofvogels, uilen, ooievaars en reigers zijn gek op veldmuizen.

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, Nature Today Go
Foto's: Rudmer Zwerver, Saxifraga (leadfoto: veldmuis); Piet Munsterman, Saxifraga

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen?
Lees de cookieverklaring. Niet meer tonen