Tussilago farfara. Klein hoefblad

Natuurjournaal 25 februari 2021

Nature Today
25-FEB-2021 - Ooievaars weer terug in Nederland, klein hoefblad bloeit.

Veel ooievaars hebben de winter in Afrika doorgebracht, hoewel een vijfde deel van de Nederlandse ooievaars in Nederland is gebleven. De meeste overwinterende ooievaars zijn op dit moment alweer terug in het land. Dit jaar waren ze extreem vroeg terug, begin februari al. Het gaat goed met ooievaars in Nederland, en ze zijn weer overal in het land te zien. Je vindt ze in weilanden, maar kijk ook eens naar boven als je in de auto zit: ze zitten ook regelmatig op lantaarnpalen. Het is altijd een genot om deze dieren, die toch bijna verdwenen waren uit het Nederlandse landschap, te zien vliegen. Op het nest (vaak dat van het jaar ervoor) ontmoeten man en vrouw elkaar weer. Dat gaat met enig ceremonieel gepaard. Zingen kunnen ooievaars niet, maar klepperen des te beter!

Ooievaars

Het klein hoefblad begint nu te bloeien, met goudgele bloemen. Klein hoefblad is een van de eerste planten met gele bloemen die na de jaarwisseling te zien zijn. Het is een algemene soort, die door heel Nederland goed te vinden is. Kijk eens of je de gele bloemetjes kunt vinden. Omdat de soort zo vroeg bloeit, is hij belangrijk voor verschillende soorten insecten die de nectar nodig hebben. De bekende dagpauwoog is bijvoorbeeld gek op klein hoefblad.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto's: Jan Nijendijk, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN