Kolgans

Natuurjournaal 28 september 2021

Nature Today
28-SEP-2021 - Kolgans is er vroeg bij en saffraangouduil vliegt.

Een ruime week geleden kwamen de eerste tienduizenden kolganzen ons land binnenvliegen. Dat is vroeger dan gemiddeld. Meestal komen kolganzen pas rond 30 september in Nederland aan. Waarschijnlijk hadden ze de wind in de rug en konden ze daar gemakkelijk op meeliften. De kolgans is een bekende wintergast in Nederland. Hij broedt op de toendra van West-Rusland en Siberië. In Nederland is hij ‘s winters overal te zien in het rivierengebied, in Friesland en Zeeland. Zijn zwarte buikstrepen en witte vlek rond de snavel maken hem gemakkelijk te herkennen. Wil je weten wanneer de overwinterende ganzen weer in Nederland zijn? Volg ze dan in de Nature Today Go-app en krijg een melding wanneer wintergasten weer in ons land verschijnen. Meer informatie over de vroege aankomst van kol- en toendrarietganzen vind je in het Natuurbericht van vrijdag 24 september.

In de herfst vliegen nog volop mooie nachtvlinders. Neem bijvoorbeeld de saffraangouduil. Hij is niet groot, maar wel prachtig gekleurd. Je kunt ze lokken met licht of door smeer aan te brengen op bomen. Ook komen ze af op overrijpe bramen en bloeiende klimop, die nu beide nog goed te vinden zijn. De saffraangouduil is een algemene nachtvlinder die je in het hele land kunt zien.

Saffraangouduil

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Derek Parker, Flickr