Grus grus. Kraanvogel

Natuurjournaal 3 oktober 2021

Nature Today
3-OKT-2021 - Kraanvogels op trek en kastanjes rapen.

Het najaar is de tijd waarin kraanvogels door Nederland trekken. Ze zijn onderweg naar Zuid-Europa en Afrika, om daar te overwinteren. De echte piek moet nog komen, maar de eerste trekkende kraanvogels zijn alweer gesignaleerd. Ze vliegen in een rommelige sliert, een v-vorm of een grote groep. Hun trompetterende roep is niet te verwarren met andere vogels. Hou de komende weken de lucht in de gaten en je oren open, wie weet zie je deze mooie vogels voorbij komen!

Luister hier naar het geluid van overvliegende kraanvogels (Bron: Piotr Szczypinski)

Paardenkastanje

Oktober is dé tijd om kastanjes te rapen! Misschien heb je ze al zien liggen, of misschien hangen ze bij jou in de buurt nog aan de boom. Het duurt hoe dan ook niet lang meer voor de kastanjes zullen vallen. Tamme kastanjes, met de heel stekelige bolsters, zijn eetbaar voor mensen. Paardenkastanjes, met de minder stekelige bolsters, zijn giftig voor mensen. Herten en wilde zwijnen lusten ze echter graag. Wie toch iets met paardenkastanjes wil doen, kan natuurlijk een herfststukje maken. Maar wist je dat je er ook de was mee kunt doen? Als je paardenkastanjes fijnhakt en ze laat weken in (kokend) water, krijg je een zeepachtige vloeistof. Dit kan je gebruiken als wasmiddel. Dat zou je in eerste instantie niet zeggen, als je die mooie glanzende kastanjes in het bos ziet liggen!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Roel Meijer, Saxifraga
Geluid: Piotr Szczypinski, Xeno-Canto