Plataan

Natuurjournaal 9 november 2021

Nature Today
9-NOV-2021 - Zoek de vruchten van de plataan en vinken goed te zien.

De plataan is één van de meest populaire bomen langs straten en in parken. Je hebt er vast wel eens een gezien, hoewel hij niet direct opvalt als bijzonder. Nu de boom zijn blad verliest, is hij beter te herkennen. Plataan heeft namelijk vruchten die het hele jaar blijven hangen. Tussen de bladeren zijn ze goed weggestopt, maar aan een kale boom vallen ze direct op. Kijk eens of je de vruchtbollen van de plataan kunt ontdekken.

De vink broedt volop in Nederland en is het hele jaar door te vinden. Misschien is het je opgevallen dat je de laatste tijd meer vinken ziet. Vinken eten in het broedseizoen insecten, maar in het najaar schakelen ze over op zaden. Tussen gevallen bladeren scharrelen ze op zoek naar eten, vaak ook binnen de bebouwde kom. Ook in het bos kan je grote groepen vinken zien, op zoek naar beukennootjes. In de tuin doen ze zich graag tegoed aan zaadjes die andere vogels op de grond gemorst hebben. Extra reden om de voertafel goed bij te vullen dus!

Vink

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Salomé Bielsa, Flickr; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga