Taraxacum officinale. Paardenbloem

Natuurjournaal 29 maart 2022

Nature Today
29-MRT-2022 - Gele bloemen en gele vogels.

Wie kent de paardenbloem niet? De gele hoofdjes van deze bekende bloem zijn eigenlijk het hele jaar door wel te zien. Nu het wat warmer wordt, gaat de soort nog meer bloeien. Overal duiken steeds meer gele paardenbloemen op. Je denkt misschien niet direct aan eten wanneer je een paardenbloem ziet, maar de soort is goed eetbaar en kent veel gebruiksmogelijkheden. De blaadjes zijn eetbaar en kunnen als sla gebruikt worden, al moet gezegd worden dat jonge blaadjes lekkerder zijn dan de wat oudere. Paardenbloem is ook erg gezond en wordt in de kruidengeneeskunde ingezet tegen veel verschillende kwalen. Van de bloemen kan een siroop gekookt worden, en er wordt ook wel jam van gemaakt. Een veelzijdig plantje dat in het hele land te zien is!

Gele kwikstaart

Enthousiast geworden door al het geel dat buiten te zien is? Kijk dan ook eens uit naar de gele kwikstaart, als je op het platteland bent. Deze gele boerenlandvogel is terug in het land en gaat over een maand beginnen met broeden. In april en mei is de kans op 'gele kwikken' extra groot, want dan trekken ook vogels uit Scandinavië door Nederland. In de landelijke soortenlijst van de Nature Today-app is te zien dat de soort stijgt, al staat hij nog niet hoog in de lijst. De komende tijd zal de balts van de gele kwikstaart plaatsvinden. Daarbij fladdert het mannetje onrustig boven het vrouwtje, of loopt hij rondjes om haar heen. Voor ons ziet het er zenuwachtig uit, maar op vrouwtjes van de gele kwikstaart heeft het het gewenste effect!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Marijke Verhagen, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga