Bont zandoogje

Natuurjournaal 29 april 2022

Nature Today
29-APR-2022 - Bont zandoogje vliegt en wildemanskruid bloeit.

Het is lekker weer en in het hele land vliegen steeds meer vlinders. Het bont zandoogje is een van de soorten die nu goed te zien is. Deze vlinder doet het goed in Nederland en heeft zich de laatste jaren flink uitgebreid. Er zijn nu meer aantallen bont zandoogjes, en ook het verspreidingsgebied is toegenomen. Ook in de landelijke lijst van de Nature Today-app staat de soort nu hoog. Deze lijst is gebaseerd op landelijke waarnemingen van bont zandoogjes, die waarnemers aan de NDFF doorgeven. Op dit moment staat het bont zandoogje op de derde plek. Hij heeft zelfs algemene soorten als citroenvlinder en atalanta ingehaald! Zo weerspiegelt de landelijke lijst in onze app welke vlinders je nu goed buiten tegen kunt komen. Bont zandoogjes komen ook voor in bossen, maar ook in tuinen. Heb jij ze al gezien?

Wildemanskruid

Een plant die zijn oorsprong heeft in Zuid-Europa en die je in Nederland alleen in tuinen kan aantreffen, is het wildemanskruid. De soort kwam ooit voor in Nederland, maar is inmiddels niet meer aanwezig in het wild. Wildemanskruid staat nu in bloei. Ze hebben paarse tot violetblauwe klokvormige bloemen met een geel hart vol met meeldraden en stampers. De sterk geveerde bladeren zijn geheel bezet met grijze haren. Ook later in het jaar zijn ze nog mooi om te zien, dan komen er grote grijze zaadpluizen aan met daaraan een snavelvormig zaadje. Maar dat duurt nog even.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Hans Dekker, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN