Lycaena dispar. Grote vuurvlinder

Natuurjournaal 12 juli 2022

Nature Today
12-JUL-2022 - Eerste grote vuurvlinders en groene glazenmakers vliegen.

Het is misschien wel de mooiste vlinder van Nederland: de grote vuurvlinder, met glanzend oranje vleugels met zwartbruine vlekken. Als hij zijn vleugels dichtklapt is hij echt adembenemend: de oranje voorvleugel en lichtblauwe achtervleugel contrasteren subtiel. Het is in ieder geval een van de zeldzaamste vlinders van Nederland. Nog enkele tientallen tot misschien een paar honderd vliegen er, alleen in de Wieden, Weerribben en de Rottige Meente. Daar vinden ze het moeras dat ze nodig hebben, met rietvelden, laagveen en ruig hooiland. De eerste grote vuurvlinders van het jaar zijn nu te zien. Ben je op bezoek in het gebied en hoop je een glimp van deze vlinder op te vangen? Blijf dan vooral op de paden, vuurvlinders verdedigen grote territoria, dus met een beetje geluk komt er eentje langsvliegen.

Groene glazenmaker

Nog een bewoner van veengebieden, de groene glazenmaker, maakt zijn opwachting. De eerste jonge exemplaren van deze groenblauwe libel vliegen nu rond. De komende weken zullen er steeds meer bij komen, met een piek begin augustus. De Wieden en Weerribben zijn een goede plek om ze te zien, maar ze komen op meer plekken voor. Bij plassen en natte veenweidegebieden in Utrecht en Zuid-Holland, en ook in weidegebieden in Friesland en Groningen. Voor de groene glazenmaker is het belangrijk dat er krabbenscheer voorkomt. Tussen de bladeren van deze stekelige waterplant verstoppen de larven zich voor roofdieren.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Dirk Hilbers, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga