Erithacus rubecula. Roodborst

Natuurjournaal 24 november 2022

Nature Today
24-NOV-2022 - Roodborst in de tuin en winters fluweelpootje.

Als je op de vogels in je buurt let, leer je de gewoonten van de vaste bewoners kennen. De houtduif die elke ochtend in dezelfde boom zit, de huismussen die ’s middags in de heg zitten te kwetteren. En ook de roodborst laat zich in de tuin elke dag wel even zien. Zeker nu, ze staan op nummer drie in de landelijke vogellijst! Roodborsten zijn heel fier op hun plek, en laten geen andere soortgenoten toe in hun tuin. Maar schijn bedriegt… Ook al vliegt hij net zo driftig rond, de roodborst die je nu ziet is misschien een hele andere dan in de zomer. Een deel van de roodborsten is namelijk al weggetrokken naar Spanje. Hun territoria zijn nu overgenomen door roodborsten uit Duitsland, Polen en Scandinavië.

De roodborst is niet de enige herfstgast in de tuin. Met een halfuurtje tellen kun je meedoen aan de Herfstgastentelling op Tuintelling.nl.

Fluweelpootjes

Door de nachtvorst van vorig weekend zijn sommige paddenstoelen veranderd in een zwarte, slijmerige drab. Maar er zijn ook winterpaddenstoelen, zoals het fluweelpootje. Deze vrolijk goudgeel of oranjebruin gekleurde paddenstoel groeit in groepjes op dood loofhout. Vaak vind je ze op dode stronken, of er groeit een grote bundel aan een boom. Dan weet je dat die tak niet meer gezond is. Ze zijn vooral te zien van november tot maart. De kleur is opvallend, maar grappig genoeg is dit dezelfde soort als de witte enoki die als eetbare paddenstoel te koop is. Die wordt gekweekt zonder licht, waardoor hij wit blijft en een lange, dunne steel krijgt.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Hans Dekker, Saxifraga; Lukas Large, Flickr