Bruinvis

Natuurjournaal 28 november 2022

Nature Today
28-NOV-2022 - Bruinvis op jacht en stormmeeuw verhuist naar het weiland.

Onder water in de Noordzee leren jonge bruinvissen steeds beter om vis te vangen. Ze hebben verschillende jachtmethodes. Door echolocatie kunnen ze hun prooien vinden, zelfs als ze in de zandige zeebodem verscholen zijn. Met een waterstraal spuiten ze het zand opzij zodat ze de vis kunnen grijpen met hun scherpe tanden. Eerst komen ze een paar keer kort boven water om adem te halen. Daarna kunnen ze zo’n vier minuten duiken, tot tweehonderd meter diep. Jonge bruinvissen jagen zo vaak op grondels op de zeebodem. Volwassen bruinvissen jagen vooral op kleine rondvis zoals wijting en sprot. Als ze samenwerken kunnen ze een school vissen bijeenjagen tot het wateroppervlak, en één voor één van onder een hap nemen.

Later in de winter is de beste tijd om bruinvissen te zien vanaf het strand. Volg de bruinvis in de Nature Today-app en je krijgt een melding zodra het zover is.

Stormmeeuwen en kokmeeuwen, in de winter krijgen stormmeeuwen grijze strepen op hun kop

Boven water, aan het strand, zijn steeds minder stormmeeuwen te zien. Met de winter in aantocht trekken ze het binnenland in, waar ze in weilanden in grote groepen naar regenwormen zoeken. Stormmeeuwen zijn misschien wel de onopvallendste meeuwen van Nederland. Het lijken kleine zilvermeeuwen, met dezelfde mooie zilvergrijze rug. Maar stormmeeuwtjes hebben zwarte kraalogen en groengele poten. Het mauwende hoge roepje geeft je gelijk een strandgevoel.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Henk Baptist, Saxifraga