Roetkleurige schijntrechterzwam  CCBYNCND Waarneming.nl

Natuurjournaal 8 december 2022

Nature Today
8-DEC-2022 - Laatste paddenstoelen voor de nachtvorst.

De warme herfst is voorbij, en ook aan het paddenstoelenseizoen komt een einde. In de duinen zijn nog enkele late – en zeldzame – uitzonderingen te vinden, zolang de nachtvorst de duinen niet bereikt. De roetkleurige schijntrechterzwam is zo’n late paddenstoel, die op de lange stelen boven het mos zijn bijna zwarte hoed uitsteekt. Dat ze vrijwel alleen in de Noord-Hollandse duinen te vinden zijn, komt omdat ze alleen groeien op kalkrijke bodems.

Peperbus

Een andere duinbewoner is de peperbus. Deze zeldzame stuifzwam is onmiskenbaar als ze rijp is: net een peperbus. Alleen komt er geen peper uit, maar sporen. Je vindt ze op droge plekken in de duinen van Zeeland tot Schoorl. Maar niet op de Wadden, daar zit te weinig kalk in de bodem. Ze groeien vaak op een helling of onder bosjes op het oosten of zuiden, bij meidoorn, kardinaalsmuts en duindoorn. Maar ze worden daar steeds zeldzamer, net als de roetkleurige schijntrechterzwam.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Edwin Maassen, Waarneming.nl; Ed Stikvoort, Saxifraga