Branta leucopsis. Brandgans

Natuurjournaal 23 december 2022

Nature Today
23-DEC-2022 - Eerste klimopbessen te zien en lange nachten voor de brandgans.

Klimop lijkt een bescheiden plant, maar is alomtegenwoordig als wintergroene bedekker van schuttingen, snelwegschermen, bodem en bomen. Aan klimopplanten verschijnen nu de eerste bessen. Het is een van de weinige planten die in de late herfst bloeit, en dus ook pas in de winter bessen krijgt. Veel vogels weten de blauwzwarte bessen wel te waarderen, maar voor mensen is de hele plant giftig. Als je klimop met bessen ziet, kijk dan eens naar de bladeren. Aan de bloeistengels die de bessen dragen, hebben ze niet de vorm van een vijfpuntige ster, maar zijn ze ruitvormig.

Klimop met bessen

Nog steeds zijn de nachten lang, en vannacht met nieuwe maan is het helemaal pikdonker. Zulke winterse nachten zijn best een probleem voor veel vogels. Niet vanwege de kou – dat valt nu wel mee – maar omdat ze overdag weinig tijd hebben om te eten. Dit geldt bijvoorbeeld voor grazende brandganzen. In de korte dagen moeten ze nu zoveel mogelijk van het karige wintergras eten. Ze kijken vast reikhalzend uit naar het voorjaar, wanneer ze elke dag steeds langer van het malse, groeiende voorjaarsgras kunnen eten. Met volle maan is het helemaal bingo: dan is het licht genoeg om de hele nacht door te grazen!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Jasenka Topic, Saxifraga