Paardenbloem Saxifraga

Natuurjournaal 7 maart 2023

Nature Today
7-MRT-2023 - Paardenbloem is weer van de partij en waterpieper trekt naar het zuiden.

Is het geen feest om weer bloeiende paardenbloemen te zien? Deze die-hard kan je weliswaar eigenlijk het hele jaar zien bloeien, maar nu piepen er steeds meer knalgele bloemen tevoorschijn in gras, bermen en tuinen. Een voorbode van het voorjaar, wanneer in april álles geel kleurt met bloeiende paardenbloemen. Nu zijn paardenbloemen – met honderden lintbloemen per bloemhoofd – een welkome bron van nectar voor de eerste insecten.

Waterpieper in zomerkleed, in de bergen van Slowakije

Met de voorjaarstrek vliegen veel vogels vanuit het zuiden terug naar Nederland, of nog verder door naar het noorden. Maar de waterpieper gaat helemaal de andere kant op en vliegt nu naar het zuidwesten! Misschien zou hij beter de bergpieper kunnen heten, want daar zijn ze ’s zomers te vinden. In de winter dalen ze af, en vliegen onder andere naar Nederland. Hier zie je ze dan wel in de buurt van water – in tegenstelling tot de oeverpieper altijd bij zoet water. Deze maand gaan ze ons weer verlaten, en vliegen terug naar de Alpen. Net voordat ze naar hun mooie roze zomerkleed ruien. Heel misschien zie je hier nog net zo’n roze waterpieper, maar anders moet je op zomervakantie in de bergen gaan.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Ab H. Baas, Saxifraga; Radovan Václav, Flickr