Gewone morielje

Natuurjournaal 15 april 2023

Nature Today
15-APR-2023 - Morieljes in het voorjaar en rosse metselbij is druk bezig.

Elk seizoen heeft zo zijn eigen paddenstoelen, ze zijn er echt niet alleen maar in de herfst. Zo kun je nu op zandgronden zoeken naar de hondendrolachtige voorjaarskluifzwam. Het is niet echt een schoonheid, maar een heel rijtje van deze bruine kronkelzwammen bij elkaar ziet er toch leuk uit. Nog zo’n kronkelaar is de gewone morielje. Ook geen gezicht eigenlijk, maar wel geliefd om de smaak. Ze komen vooral aan de kust en in Zuid-Limburg voor. De donkerder en puntiger kegelmorielje en kapjesmorielje zijn op meer plekken te vinden. Aan de kleur danken morieljes ook hun naam, die is afgeleid van het Latijnse maurus voor donkerbruin.

Rosse metselbijen weten allerlei plekken te vinden om hun eieren te leggen

Heb jij ook een insecten- of bijenhotel in de tuin of in de buurt? Ze zijn steeds meer te vinden, in parken, bij scholen en zelfs op bedrijventerreinen. De rosse metselbij is er dol op, nu zijn ze er ook weer te vinden. Druk vliegen ze heen en weer met materiaal om in een gangetje kleine kamertjes te metselen. Van zand of leem en speeksel maken ze hun eigen mortel. In elk kamertje komt een ei, en stuifmeel als voedsel voor de larve die daar uitkomt. Leuk om een tijdje bij zo’n hotel te kijken welke wilde bijen er gebruik van maken. En als je een tuin of balkon hebt, kan je vandaag of morgen ook meedoen aan de Nationale Bijentelling door een halfuurtje bijen te tellen. Je ziet er vast meer dan je verwacht!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Ab H. Baas, Saxifraga