Lycaena dispar. Grote vuurvlinder

Natuurjournaal 12 juli 2023

Nature Today
12-JUL-2023 - Zeldzame grote vuurvlinder vliegt nu en zoek snorkelend naar baarsjes.

Een week geleden zijn de eerste grote vuurvlinders weer gezien. Elk jaar is het weer spannend, want de grote vuurvlinder is niet alleen spectaculair mooi, maar ook spectaculair zeldzaam. Op maar drie plekken in Nederland komen ze nog voor: Wieden, Weerribben en de Rottige Meenthe. Grote vuurvlinders hier zijn van een aparte ondersoort, batavus. De enkele tientallen tot – hopelijk – honderden Nederlandse grote vuurvlinders zijn dus de enige ter wereld van deze ondersoort! Vorig jaar werden er heel weinig gezien in de Rottige Meenthe, dus wordt er met spanning gekeken hoe het dit jaar gaat.

De baars is een van de meest algemene vissen in Nederland – en zeker niet de lelijkste

Verras jezelf deze zomer eens met een mini-zoetwatersnorkelsafari! Het is echt niet nodig om naar een koraalrif te vliegen, ook hier is onder water van alles te zien. Nu zijn er bijvoorbeeld veel jonge baarsjes. Ze houden zich op in scholen – echte hangjongeren – meestal in wat ondieper water waar genoeg plekjes zijn om zich te verschuilen bij gevaar. Volwassen baarzen zijn mooi getekende vissen met hun zwarte strepen en rode staart en vinnen. Je herkent ze ook aan de twee aparte rugvinnen. Jonge baarsjes zitten nog niet zo strak in het pak en zijn nog een beetje doorzichtig.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Dirk Hilbers, Saxifraga; Soren Berg, Saxifraga