Canadese gans Mike Hirschler IVN

Natuurjournaal 13 juli 2023

Nature Today
13-JUL-2023 - Canadese gans heeft jongen en zoek de rupsen van de koninginnenpage.

Het gaat erg goed met de ganzen in Nederland. We waren al gewend aan grauwe ganzen met jongen, maar ook brandganzen en bijvoorbeeld grote Canadese ganzen zorgen hier voor nakomelingen. Al in 1975 werden hier de eerste broedgevallen vastgelegd van Canadese gans. Waarschijnlijk waren dat ontsnapte ganzen uit hobby-houderijen. De grote ganzen zijn nu niet meer weg te denken. Niet alleen in de buitengebieden, maar ook in vele steden zijn ze vaste gasten. Alhoewel niet iedere verkeersdeelnemer evenveel geduld heeft om even te wachten als een hele familie onverstoorbaar de weg oversteekt! Maar ze horen er tegenwoordig bij in het stadse landschap. Bij het verplaatsen door de lucht wordt hardop gecommuniceerd, je hoort ze altijd al van verre komen. De jongen zijn nu bijna klaar en doen dapper mee met de stedelijke parades.

De rups van de koninginnenpage is al net zo mooi als de vlinder zelf

De koninginnenpage is een prachtige vlinder. Ze komt voornamelijk voor in Zuid-Nederland, maar de vlinder breidt zich al enige tijd uit naar het noorden. Dat is niet alleen interessant en leuk, maar dat betekent ook dat er in meer gebieden een kans bestaat de mooie rups te vinden. Deze lekker vette rups is bijna fluorescerend groen, afgezet met zwarte lijnen en oranje stippen. Na verloop van tijd vervagen de kleuren. De  waardplanten van de vlinder zijn schermbloemigen, onder andere peen, pastinaak en engelwortel. De eerste twee zijn nu volop te vinden: gewone worteltjes in je moestuin en wilde peen in je tuin, in borders van bossen en in verwilderde graslanden. Ga snel op zoek, nu zijn de leuke rupsen te vinden!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst en foto's: Mike Hirschler