Rood weeskind Vlinderstichting  Saxifraga

Natuurjournaal 16 juli 2023

Nature Today
16-JUL-2023 - Weeskinderen in de schemering en geelhartje staat schattig te pronken.

Op zomeravonden – en soms op een zwoele zomermiddag – fladdert het rood weeskind rond populieren en wilgen. Wat een mooie en bijzondere naam voor deze nachtvlinder. Onder de bovenvleugel met camouflageprint verstoppen ze een zwart-rood gestreept kleed met een wit biesje. Dezelfde kleuren als de meisjes uit het Burgerweeshuis in Amsterdam eind negentiende eeuw – die de kleuren van de stad Amsterdam moesten dragen. Het rood weeskind is er de hele zomer, verspreid over het land. Je kunt ze lokken met smeer en als je geluk hebt zie je ze overdag op een boomstam rusten. Of fascineer je over andere bijzondere nachtvlindernamen.

Geelhartje wordt niet meer dan twintig centimeter hoog

Met kleine witte bloemen – met een geel hart – staat geelhartje nu te pronken. Je moet wel door de knieën om ze te bewonderen, want dit plantje blijft heel laag bij de grond. Alleen de bloemen steken er op iele stengels bovenuit. Geelhartje groeit op ‘uitgesproken stikfstofarme tot stikstofarme bodems’, geen wonder dat ze het zwaar te verduren heeft. Bovendien houdt ze van vochtige plekken zoals hooilanden, vochtige heide en langs vennen. Allemaal plekken die ook nog onder ontwatering te lijden hebben. Maar ze is er nog wel: in Zuid-Limburg, en langs de kust en in duinvalleien in Zeeland, Holland, op de Waddeneilanden en in het Lauwersmeergebied.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Nely Honig, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga