paddenregen nr. 1, kleine padjes die massaal de kant opkruipen

Geboortegolf onder kikkers en padden

Stichting RAVON
15-JUN-2011 - In het zuiden van Nederland zijn vanaf eind mei de eerste jonge padden en bruine kikkers gemeld. Dankzij het warme voorjaar hebben de kikkervisjes zich dit jaar zeer snel kunnen ontwikkelen, maar door het extreem droge voorjaar zijn waarschijnlijk veel eilegsels verdroogd.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

In het zuiden van Nederland zijn vanaf eind mei de eerste jonge padden en bruine kikkers gemeld. Dankzij het warme voorjaar hebben de kikkervisjes zich dit jaar zeer snel kunnen ontwikkelen, maar door het extreem droge voorjaar zijn waarschijnlijk veel eilegsels verdroogd.

Kleine padden kruipen massaal het land op (foto: Gerard Smit)RAVON verwacht de komende week ook in de rest van Nederland een ware tsunami van padjes en kikkertjes die massaal het land opkruipen. De jonge kikkertjes en padjes komen soms zo massaal de kant op dat de oevers er letterlijk zwart van zien (zie foto).

Door het extreem droge voorjaar hebben veel amfibieën het moeilijk gehad en zijn waarschijnlijk veel eilegsels verdroogd. Veel poelen staan nu al weken droog of hebben een veel te lage waterstand. Kikkervisjes van sommige amfibieën hebben daarvoor een slimme oplossing: bij het droogvallen kunnen ze versneld hun gedaanteverwisseling van dikkopje naar pad voltooien. De komende weken zal blijken of de kikkers en padden deze race tegen de klok hebben gewonnen.

Het incidenteel droogvallen van poelen heeft op langere termijn ook voordelen: het volgende jaar zijn de poelen gegarandeerd visvrij en kan de nieuwe generatie kikkervissen onbezorgd opgroeien.

Tekst : Raymond Creemers, RAVON
Foto's: Gerard Smit

Deze oever ziet zwart van de kleine padden (foto: Gerard Smit)