Natuurberichten

Uitgever: Stichting RAVON

Stichting RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.

Pagina 1 van 72 - 714 Resultaten

Rioleringsbeheerders, stadsecologen en particulieren opgelet! Wist u dat in Nederland bijna een miljoen padden, kikkers en salamanders elk jaar in straatputten belanden? De in het verleden bedachte oplossingen werken vaak..


Lees verder 8 december 2023   23 uur oud
Kwabaal

De kwabaal is misschien wel de meest mysterieuze zoetwatervis van Nederland. Weinig mensen zullen van de kwabaal gehoord hebben. De kwabaal laat zichzelf echter wel horen! In de paaitijd, hartje winter, trommelen ze op hun..


Lees verder 29 november 2023   1 week oud
Mannetje zandhagedis in de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD): Helpen zandhagedissen ons tegen het verspreiden van de ziekte van Lyme?

De afgelopen jaren is op meerdere plekken in Europa aangetoond dat een aantal soorten hagedissen immuun blijkt te zijn voor de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Is dat ook het geval bij de zandhagedissen in de..


Lees verder 15 november 2023   3 wkn oud
Gladde slang - primair

De gladde slang is een soort die behoorlijk verborgen leeft. Hij wordt makkelijk verward met de adder, maar toch zijn er een aantal grote verschillen. Naast dat de adder giftig is en de gladde slang niet, zijn er ook verschillende..


Lees verder 6 november 2023   1 maand oud
Paling

ICES, de International Council for the Exploration of the Sea, heeft op 1 november haar wetenschappelijk advies voor de Europese aal voor 2024 gepubliceerd. Het advies stelt, net als vorig jaar, dat er meer aandacht moet zijn voor..


Lees verder 2 november 2023   1 maand oud
Benjamin Peters

Binnen het project ‘De Rijn Verbindt’ zijn Sportvisserij Nederland en RAVON nieuw onderzoek gestart naar beschadigde alen langs de oevers van de Waal en de Rijn. Dit gebeurt om goed in kaart te brengen in hoeverre deze vissen zijn..


Lees verder 26 oktober 2023   1 maand oud
De Prik bij de Verloren beek aan de monding van de Grift

Romeo Neuteboom Spijker woont in Apeldoorn is al sinds 2002 actief bij Viswerkgroep De Prik. Hiermee is hij ooit begonnen omdat hij gefascineerd is door vissen en onderwaterlandschappen. Voor de rubriek 'Vrijwilliger in beeld'..


Lees verder 25 oktober 2023   1 maand oud
Tuinvijver

De blaadjes gaan de komende weken vallen. Een deel daarvan komt in je vijver terecht. Na de bladval is begin november het uitgelezen moment voor de jaarlijkse onderhoudsklus aan de tuinvijver. Verwijder met een schepnet of een..


Lees verder 24 oktober 2023   1 maand oud

Op zaterdag 11 november aanstaande vindt de 2023-editie van de RAVON-dag plaats: het event voor liefhebbers van reptielen, amfibieën en vissen. Place to be: het vertrouwde Linnaeusgebouw op de campus in Nijmegen...


Lees verder 11 oktober 2023   1 maand oud
Elft

Op 6 oktober ving RAVON twee jonge elften tijdens een visinventarisatie in de Waal bij Nijmegen. De vangst werd gedaan met een kleine zegen (sleepnet) tijdens het project 'Zegen in de rivier'. De elft is in de jaren dertig..


Lees verder 11 oktober 2023   1 maand oud

Archief