Natuurberichten

Uitgever: Stichting RAVON

Stichting RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.

Pagina 1 van 74 - 736 Resultaten

Een ringslang (Natrix helvetica) met tekenen van vermoedelijke ophidiomycose. De ziekteverwekker werd niet gedetecteerd bij individuen met dergelijke symptomen.

De ‘slangenschimmel’ Ophidiomyces ophiodiicola kan een huidziekte veroorzaken bij slangen, soms met dodelijke gevolgen. De schimmel wordt op steeds meer plekken in Europa gevonden en heeft in Noord-Amerika een negatief effect op..


Lees verder 6 mei 2024   1 week oud
Rode Amerikaanse rivierkreeft verplaatst zich over land.

Uitheemse rivierkreeften zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse watersysteem. Hun opmars is nog volop gaande en de verwachting is niet dat ze ooit nog zullen verdwijnen. Dat ze een grote impact kunnen hebben op..


Lees verder 24 april 2024   3 wkn oud
Rivierprik

Half maart stonden medewerkers en vrijwilligers van RAVON wederom in de Oude Grift om rivierprikken over te plaatsen. De prikken zijn onderweg om stroomopwaarts te gaan paaien, maar worden gehinderd door waterwerken die in..


Lees verder 17 april 2024   1 maand oud
Oostelijke ringslang (Natrix natrix persa)

In Nederland is de ringslang (Natrix helvetica) inheems. Op enkele locaties in Nederland is de oostelijke ringslang (Natrix natrix) echter geïntroduceerd, waaronder in Zuid-Limburg. De exotische oostelijke ringslang handhaaft zich..


Lees verder 12 april 2024   1 maand oud
Een kamsalamander wordt onderzocht op ziekteverschijnselen.

Amfibieën nemen wereldwijd af door verschillende ziektes, waarbij schimmels een grote rol spelen. Door onderzoek leren we steeds meer over de complexe interacties tussen de vaak invasieve schimmels, de amfibieën en hun omgeving...


Lees verder 10 april 2024   1 maand oud
Bruine kikkers

De jaarlijkse landelijke kikkerdriltelling voor eiklompen van de bruine kikker zit erop. Opvallend dit jaar was de vroege start van de amfibieëntrek begin februari, ook het eerste kikkerdril werd kort daarna gezien. De resultaten..


Lees verder 3 april 2024   1 maand oud
Op de Sallandse Heuvelrug zijn MTBroutes, voor een optimale natuurbeleving en afwisseling, dwars door het leefgebied van kwetsbare reptielen aangelegd.

De zogenaamde single tracks in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug zijn geliefd bij mountainbikers maar doorkruisen het leefgebied van zandhagedissen, hazelwormen en levendbarende hagedissen. Uit onderzoek blijkt dat ze..


Lees verder 20 maart 2024   1 maand oud

Natuurfilmer Arthur de Bruin maakte voor RAVON een serie films van één minuut over de schoonheid van onze (onderwater)natuur. Deze keer staan de amfibieën van ons land centraal. Duik mee onder water met salamanders, kikkers en..


Lees verder 6 maart 2024   2 mnd oud
bruine kikker

Door hoge temperaturen en een vroeg voorjaar hebben amfibieën de lente in de bol. RAVON organiseert vanaf 23 februari tot en met 10 maart de Landelijke Kikkerdriltelling! Je kunt kikkerdril tellen in je eigen tuinvijver, maar het..


Lees verder 21 februari 2024   2 mnd oud
Kamsalamander

Sinds eind januari is het erg warm voor de tijd van het jaar. Amfibieën ontwaken daardoor eerder uit hun winterrust. Op veel plaatsen zijn al trekkende padden, kikkers en salamanders waargenomen. Afgelopen weekend zijn er eitjes..


Lees verder 15 februari 2024   3 mnd oud

Archief