record oude kokmeeuw eenmalig gebruik specifiek voor een bericht

Oudste kokmeeuw ter wereld in Nederland

Sovon Vogelonderzoek Nederland
30-AUG-2011 - Vogelaar Benny Middendorp ontdekte enige tijd geleden een kokmeeuw met een ring. Toen hij de ring af las, bleek het met 32 jaar, 8 maanden en 24 dagen de oudste bekende kokmeeuw van de wereld te zijn!

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 30 augustus 2011

Vogelaar Benny Middendorp ontdekte enige tijd geleden een kokmeeuw met een ring. Toen hij de ring af las, bleek het met 32 jaar, 8 maanden en 24 dagen de oudste bekende kokmeeuw van de wereld te zijn!

Benny schreef zijn melding op een site voor vogelringers: 'Hierbij mijn melding van een record oude kokmeeuw in de broedkolonie Benthuizerplas bij Zoetermeer. De meeste broedvogels zijn vertrokken, tijd voor een melding aan jullie van een interessant individu. Het betreft een kokmeeuw met een oude aluminium ring van de ringcentrale Arnhem. De vogel was als niet-vliegvlug jong geringd in de Amsterdamse Waterleidingduinen in Zandvoort door Hans Vader en Fred Koning op 25 juni 1978.

De record oude kokmeeuw op 21 maart 2011 (foto: Benny Middendorp)

Dit jaar heb ik dit individu slechts eenmaal, op 21 maart 2011, kunnen aflezen en fotograferen (op enkele foto's was het ringnummer afleesbaar) . Ondanks meerdere bezoeken per week (ook door andere ringaflezers) is het bij deze ene waarneming gebleven. Ik zag deze kokmeeuw eerder eerder tussen 11 april 2009 en 22 juni 2009. En tussen 16 maart 2010 en 8 april 2010. Dit individu is met de verstreken tijd van 32 jaar, 8 maanden en 24 dagen nu 's werelds record oude Kokmeeuw geworden!

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Recordoude kokmeeuw in Zoetermeer (filmpje: Benny Middendorp) 

Meer informatie over de overleving van Kokmeeuwen is te vinden op de website van Frank Majoor. Kijk bij Kokmeeuwen en klik dan op overleving.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland, met dank aan Benny Middendorp
Foto en filmpje: Benny Middendorp