Meles meles. Das, Saxifraga-Mark Zekhuis
www.saxifraga.nl

Dode dassen gevonden bij Rolde

20-OKT-2011 - In de omgeving van Rolde zijn zondag twee dode dassen gevonden. De dieren zijn aangereden op de N33 tussen Rolde en Assen en op de N857, de weg tussen Rolde en Borger. Het gaat om twee dassenvrouwtjes.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

In de omgeving van Rolde zijn zondag twee dode dassen gevonden. De dieren zijn aangereden op de N33 tussen Rolde en Assen en op de N857, de weg tussen Rolde en Borger. Het gaat om twee dassenvrouwtjes.

Bescherming
Das (foto: Saxifraga-Mark Zekhuis)De das is een beschermde diersoort. In de eerste helft van de vorige eeuw is op grote schaal jacht gemaakt op Nederlandse dassen. De stand daalde van meer dan 12.000 in 1900 naar ongeveer 1200 in 1960. In 1947 is de das onder bescherming van de Jachtwet gebracht. Door de beschermde status groeide de dassenpopulatie weer naar circa 4500 dassen in 2006.

Verkeer
Een nieuwe bedreiging voor het dier is het verkeer. Er sneuvelen in Nederland jaarlijks ongeveer 700 dassen in het verkeer. Dat ligt vooral aan het dichte wegennet in Nederland. Vrijwel overal moeten de dieren wegen oversteken om vanuit de burcht hun foerageergebieden te kunnen bereiken.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Saxifraga-Mark Zekhuis