Wilde narcis Fotograaf CAJ Kreutz

Planten in paaskleur

FLORON
23-MRT-2008 - Voor velen is geel de kleur van Pasen. Ook de flora draagt bij aan dat gevoel. In deze tijd van het jaar is geel opvallend aanwezig onder de voorjaarsbloeiers. Als straks tenminste niet alles met een laagje sneeuw bedekt is.

Bericht uitgegeven op zondag 23 maart 2008 door Stichting FLORON

Voor velen is geel de kleur van Pasen. Ook de flora draagt bij aan dat gevoel. In deze tijd van het jaar is geel opvallend aanwezig onder de voorjaarsbloeiers. Als straks tenminste niet alles met een laagje sneeuw bedekt is.

Wilde narcis, Fotograaf: C.A.J. KreutzGeelbloeiende soorten van dit moment vinden we bijvoorbeeld in slootkanten waar Dotterbloem en Speenkruid staan te bloeien. In en rond tuinen vallen vooral de bloemen van Kerria op, de struikvormige plant die dezer dagen zijn bolvormige bloeiwijzen laat zien. Ook Forsythia of Chinees Klokje staat nu volop te bloeien. Van de gele narcissen die we in veel tuinen en perken zien kennen we nog een oorsponkelijke vorm in het wild. Deze Wilde narcis treffen we in Nederland nog vrijwel alleen aan op enkele plekken in Zuid-Limburg aan. Ze hebben een duidelijk lichtere buitenkrans van bloembladen en een diepgele buisvormige kern. Veel bolgewassen die we op buitenplaatsen aantreffen komen van oorsprong uit verre streken. Zo is sneeuwklokje van oorsprong afkomstig uit Zuidoost-Europa. Voor Wilde narcis geldt dit niet. Het is een West-Europese plant. Afgezien van de wilde populaties in Limburg zijn de narcissen die we elders in ons land aantreffen overigens in de meeste gevallen verwilderingen van aanverwante soorten als de Trompetnarcis.

Tekst: Wout van der Slikke, Stichting FLORON