Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 1 van 56 - 558 Resultaten

Rattenstaartgras in de middenberm van een autoweg bij Breda

‘Rattenstaartgras, een blijvertje’ luidde de titel van een artikel in tijdschrift PLANTEN uit 2016. Ongetwijfeld zou deze soort, die van oorsprong afkomstig is uit Amerika, de komende tijd meer aan het licht komen, was de..


Lees verder 17 oktober 2024   5 dgn oud
Boomhazelaar in vrucht

Tot voor kort was de Hazelaar met zijn dikke houtige – alleen met een notenkraker te kraken dop – de enige inheemse soort met 'echte' noten. De afgelopen decennia heeft de Okkernoot zich in Nederland sterk uitgebreid en kan..


Lees verder 1 oktober 2024   3 wkn oud
Alsemambrosia

De beruchte hooikoortsplant Alsemambrosia staat in Oost- en Zuid-Europa bekend als een hardnekkig onkruid voor de akkerbouw. De plant vestigt zich op steeds meer akkers in Noord-Europa, vermoedelijk mede door klimaatverandering...


Lees verder 18 september 2024   1 maand oud
Overblijvende hardbloem - primair

Zolang je geen doorgewinterd florist bent, is de kans groot dat je nog nooit van de overblijvende hardbloem hebt gehoord. De kans dat je hem ooit hebt gezien, is ook gering, want hij is erg klein met weinig opvallende bloemetjes...


Lees verder 9 september 2024   1 maand oud
Jacobskruiskruid in Park Lingezegen

Toename, overvloedige bloei en nu ook nog zaadverspreiding! Wegbermen zijn geel gekleurd en zaden vliegen kilometers ver weg. Jakobskruiskruid zou zich verspreiden als een bosbrand en veel dieren zouden gevaar lopen om vergiftigd..


Lees verder 20 augustus 2024   2 mnd oud
Zeekool

Daar waar duinen ontbreken, beschermen zeedijken ons land al eeuwenlang tegen overstromingen. Ter versteviging zijn ze aan de buitenzijde bekleed met stenige materialen. Aanvankelijk vooral natuursteen (onder andere basalt en..


Lees verder 16 augustus 2024   2 mnd oud
Compleet bedekte watergang

De invasieve Grote waternavel blijft zich verspreiden in Nederland en kan uitgroeien tot dikke matten die waterwegen bedekken en doorstroming blokkeren. Er is verder onderzocht hoe het woekeren van Grote waternavel tegengegaan kan..


Lees verder 7 augustus 2024   2 mnd oud
Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia)

De invasieve plant Alsemambrosia blijft zich uitbreiden in Nederland, waardoor het risico op gezondheidsklachten voor hooikoortspatiënten verder toeneemt. Deze plant komt nu vooral voor in particuliere tuinen, maar staat in andere..


Lees verder 2 augustus 2024   2 mnd oud
Peperbus

Vrijwilliger Leo Jalink inventariseert al bijna een halve eeuw paddenstoelen in het duingebied. Wie is Leo en waar komt zijn passie voor de paddenstoelen van de duinen vandaan?..


Lees verder 23 juli 2024   2 mnd oud
Still uit film

Onder de waterspiegel gaat een verborgen wereld schuil. Een wereld met eigen kleuren, bijzondere wezens en honderden soorten waterplanten. Ze maken het water zuurstofrijk, helder en leefbaar voor velen. 'Waterplanten' is onderdeel..


Lees verder 22 juli 2024   3 mnd oud

Archief