Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 1 van 55 - 550 Resultaten

Peperbus

Vrijwilliger Leo Jalink inventariseert al bijna een halve eeuw paddenstoelen in het duingebied. Wie is Leo en waar komt zijn passie voor de paddenstoelen van de duinen vandaan?..


Lees verder 23 juli 2024   3 dgn oud
Still uit film

Onder de waterspiegel gaat een verborgen wereld schuil. Een wereld met eigen kleuren, bijzondere wezens en honderden soorten waterplanten. Ze maken het water zuurstofrijk, helder en leefbaar voor velen. 'Waterplanten' is onderdeel..


Lees verder 22 juli 2024   4 dgn oud
Wouw

“Hé, maar de Wouw is toch een vogel?” Tot verwarring van natuurliefhebbers alom delen zowel een plant als een roofvogel deze Nederlandse naam. Als je in juni of juli over de snelweg rijdt, zijn je in grote delen van het land..


Lees verder 8 juli 2024   2 wkn oud
Zeewinde

Ons kustlandschap heeft een grote variatie aan natuur en zijn eigen karakteristieke planten, mossen en paddenstoelen. Stuk voor stuk goede indicatoren, die ons iets vertellen over de natuurkwaliteit en ontwikkelingen in ons..


Lees verder 1 juli 2024   3 wkn oud
Bovenaanzicht Jakobskruiskruid

Wederom leidt Jakobskruiskruid tot kamervragen. Agrarische lobbypartijen pleiten voor bestrijding van deze plant, voor vee giftig en soms zelfs dodelijk. Hoe giftig is Jakobskruiskruid daadwerkelijk voor vee? En hoe kunnen we de..


Lees verder 26 juni 2024   1 maand oud
Reuzenberenklauw

De invasieve Reuzenberenklauw bloeit binnenkort. We worden wederom geconfronteerd met het potentieel schadelijke effect op de omgeving en de gezondheid. Regelmatig komen verzoeken om Reuzenberenklauw te verwijderen aan bij het..


Lees verder 11 juni 2024   1 maand oud
snor - primair

Watergangen, zoals sloten en vaarten, hebben soms prachtige plantengroei. Vooral de randen, waar het water overgaat in land, kunnen heel bloemrijk zijn. Deze zone noemen we de snor. De actie 'Waar is de snor?' loopt van 27 mei tot..


Lees verder 27 mei 2024   1 maand oud
Operatie Kruipertje bij Cocker spaniel (eenmalig gebruik)

Op voedselrijke en niet goed beheerde bermen en graslanden kunnen Kruipertje en IJle dravik nadrukkelijk aanwezig zijn. De aartjes van deze grassen kunnen makkelijk in de neus, keel, oren, ogen en tussen tenen van honden..


Lees verder 2 mei 2024   2 mnd oud
Engels raaigras bloeiend

Zijn grassen en andere sprieten moeilijk om op naam te brengen? Zeker niet! De nieuwe cursus 'Grassen, zeggen en russen herkennen' van FLORON daagt floristen, ecologen, natuurbeheerders en andere geïnteresseerden uit zich te..


Lees verder 30 april 2024   2 mnd oud
Kleine vos op bloeiende vlinderstruik

Het tuinseizoen is weer begonnen en het is niet gemakkelijk om alle kleurrijke verleidingen in het tuincentrum te weerstaan. Maar hoe kun je kiezen voor kleurrijke planten die niet alleen een verrijking zijn voor de biodiversiteit..


Lees verder 16 april 2024   3 mnd oud

Archief