Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 1 van 58 - 577 Resultaten

Startbijeenkomst project 'Kruidenrijke pleegakkers' in 2024

Graanakkers waren van oudsher een bron van biodiversiteit. Door intensivering van de landbouw en het gebruik van pesticiden hebben akkerkruiden de afgelopen eeuw bijna het loodje gelegd. Hoe kunnen akkerkruiden in de moderne..


Lees verder 28 juni 2025   2 dgn oud
Tijgermug

Steeds vaker worden op campings uitheemse plantensoorten aangetroffen die via kampeeractiviteiten naar ons land zijn meegelift, zoals de naaldzaadbloem. Dit is een invasieve soort die schadelijk is voor biodiversiteit en de..


Lees verder 20 juni 2025   1 week oud
Kleischeuren, droogte, Rechte alsem

Langdurige droogte vindt in Nederland steeds vaker plaats als gevolg van klimaatverandering. Vergeelde bermen, wegkwijnende kruiden, bomen die halverwege de zomer blad laten vallen en Zuid-Europese planten die zich steeds beter..


Lees verder 27 mei 2025   1 maand oud
Insecten spelen een belangrijke rol in de bestuiving van bloemen. Een van de aspecten die tijdens de Week van de Biodiversiteit aan de orde komen.

Dit jaar is de Week van de Biodiversiteit van zaterdag 17 tot en met zondag 25 mei. Waren er vorig jaar nog honderd activiteiten tijdens de week, dit jaar is dit gestegen naar bijna tweehonderd: een verdubbeling. Zo kunnen steeds..


Lees verder 16 mei 2025   1 maand oud
Roodbont heide-uiltje op Jakobskruiskruid

De zaden van Jakobskruiskruid hebben de reputatie mijlenver weg te waaien en vervolgens akkers, weiden en bermen te overwoekeren. In hoeverre doet het pluis zijn reputatie eer aan? We zetten de feiten voor je op een rij...


Lees verder 13 mei 2025   1 maand oud
Cardamine parviflora bloeiend

Ook buiten het groeiseizoen valt er nog genoeg te ontdekken in de plantenwereld – soms zelfs vanaf de bank. Terwijl de natuur in winterrust is, duiken speurders in digitale natuurdatabanken op zoek naar iets bijzonders. En met..


Lees verder 29 april 2025   2 mnd oud
Massavegetatie van Reuzenberenklauw in het voorjaar

Reuzenberenklauw en Reuzenbalsemien zijn twee beruchte invasieve exoten die grote schade aanrichten aan biodiversiteit en maatschappij. Bestrijding wordt vaak pas in de zomermaanden ingezet. Terwijl er juist in het voorjaar veel..


Lees verder 15 april 2025   2 mnd oud
Gulden sleutelbloem

Gulden sleutelbloem lijdt sterk onder de achteruitgang van insecten en de achteruitgang in kwaliteit van leefgebieden. Onderzoek op Europese schaal naar de zogeheten heterostylie van deze voorjaarsplant, laat zien dat deze..


Lees verder 8 april 2025   2 mnd oud
Appelbes Banner

Meer mensen kiezen voor een duurzamere tuin, onder andere insectvriendelijker en met meer inheemse planten. Om aanplant van invasieve exoten in de tuin te voorkomen, en daarmee potentiele schade voor mens en natuur, geeft de..


Lees verder 19 maart 2025   3 mnd oud

Bosbeheerders zoeken naar boomsoorten die beter aangepast zijn aan het toekomstige klimaat. Acht uitheemse, toekomstbestendige boomsoorten zijn door Stichting Probos, Wageningen University & Research, FLORON en het NIVIP..


Lees verder 7 maart 2025   3 mnd oud

Archief