Jong konijntje (Foto Rollin Verlinde/Vilda)

Eerste jonge konijntjes bovengronds

Zoogdiervereniging
9-APR-2008 - Nog onwennig knipperend tegen het zonlicht komen de jonge konijntjes boven de grond. Na 24 dagen in een hol doorgebracht te hebben beginnen ze aan een nieuwe fase in hun leven. Voorzichtig gaan ze de omgeving van hun geboorteplek verkennen.

Bericht uitgegeven op woensdag 9 april 2008 door de Zoogdiervereniging VZZ

Nog onwennig knipperend tegen het zonlicht komen de jonge konijntjes boven de grond. Na 24 dagen in een hol doorgebracht te hebben, beginnen ze aan een nieuwe fase in hun leven. Voorzichtig gaan ze de omgeving van hun geboorteplek verkennen.

 

Konijnen brengen de eerste dagen van hun leven door in holen. Daar worden ze naakt en blind geboren. De moeder bezoekt de dieren eenmaal per dag om ze te zogen. Na drie weken komen de eerste jonge konijntjes in maart of april boven de grond. Deze jonge konijnen worden uitlopers genoemd. De datum waarop de eerste konijntjes geboren worden verschilt per locatie (zie figuren 1 en 2).

 

De uitlopertjes blijven de eerste tijd nog dicht bij de holingang, Ze worden nog een week door de moeder gezoogd. Daarna moeten ze zelf hun kostje bij elkaar scharrelen.

 

Konijnen zijn sinds het optreden van konijnenziekte VHS minder talrijk dan vroeger. Toch zijn er nog konijnen te vinden in de duinen of de heide. Je ziet ze ook steeds meer in stadsparken, industrieterreinen en campings waar ze genieten van het korte gras.

 

De Natuurkalender verzamelt eerste waarnemingen van uitlopertjes. Meld uw eerste waarneming van uitlopertjes van het jaar op www.natuurkalender.nl.

 

Tekst: Jasja Dekker, Zoogdiervereniging VZZ

Foto: Rollin Verlinde / Vilda

 

 

 Figuur 1: Eerste waarnemingen van jonge konijntjes in Nederland doorgegeven via www.natuurkalender.nl.

 

 Figuur 2: Wekelijks aantal eerste waarnemingen jonge konijntjes doorgegeven via www.natuurkalender.nl.