Natuurberichten

Uitgever: Zoogdiervereniging

De Zoogdiervereniging zet zich in voor de studie en de bescherming van alle in het wild levende zoogdieren en hun leefgebieden.
Deel deze pagina

Pagina 1 van 80 - 794 Resultaten

Eikelmuis

Iedereen in Nederland kent de eikelmuis, dat is het doel van het Jaar van de Eikelmuis 2022. De eikelmuis is met zijn zwarte boevenmasker en sierlijke pluimstaart het meest bedreigde knaagdier van Nederland. Maar niemand kent de..


Lees verder 21 januari 2022   1 dag oud
Bunzing

In Zuid-Holland is een bunzing aangetroffen met de zeer ziekmakende vogelgriepvariant H5N1. Elders in Nederland blijken ook vossen besmet te zijn met het virus, zo blijkt uit onderzoek van het Dutch Wildlife Health Centre, de..


Lees verder 20 januari 2022   2 dgn oud
Haas in winters landschap

Het was eerste kerstdag, 1961, wij weten het nog goed… Sinds 1961, of eigenlijk sinds 1950, gaat het niet goed met de wilde flappies: de hazen en konijnen in Nederland. Ze zijn in aantal met meer dan vijftig procent afgenomen..


Lees verder 23 december 2021   4 wkn oud
Otter kent geen grenzen meer

De otterpopulaties in Nederland en Duitsland groeien richting elkaar. Uit genetisch onderzoek is gebleken dat de populaties in Nederland en het oosten van Duitsland zijn gemixt in Nedersaksen afgelopen jaar. Dit is een succes in..


Lees verder 16 december 2021   1 maand oud
Steenmarter

De steenmarter is sinds de jaren negentig geëvolueerd van een zeldzame tot algemene soort in geheel Vlaanderen. Tegelijk met deze ontwikkeling is ook het risico op steenmarterschade toegenomen, aan pluimvee, voertuigen en..


Lees verder 9 december 2021   1 maand oud
Otter

De Zoogdiervereniging heeft in het kader van het Jaar van de Otter en het symposium 'Marters van Nederland en hun toekomst' een fotowedstrijd georganiseerd. Door de jury zijn vijf foto's genomineerd en het is nu aan het publiek om..


Lees verder 3 december 2021   1 maand oud
Wolf

In het monitoringsjaar 2020-2021 zijn in Duitsland 157 wolvenroedels, 27 paartjes en 19 solitaire levende wolven waargenomen. In 149 roedels is voortplanting aangetoond met als resultaat minimaal 556 jonge welpen. Het zwaartepunt..


Lees verder 2 december 2021   1 maand oud
Otter

De Zoogdiervereniging organiseert in het kader van het Jaar van de Otter en het symposium 'Marters van Nederland en hun toekomst' een fotowedstrijd. Een jury selecteert uit de inzendingen de vijf beste platen en het publiek kiest..


Lees verder 11 november 2021   2 mnd oud
Huisspitsmuis

Om overlast van ratten en muizen te tegen te gaan worden regelmatig rodenticiden gebruikt. Andere diergroepen, waaronder andere zoogdieren, kunnen hier ook aan overlijden. Onderzoekers van Wageningen Universiteit starten daarom..


Lees verder 4 november 2021   2 mnd oud
De gewone dwergvleermuis is een echte tuinvleermuis

Doe dat licht uit! Als dieren konden praten, dan zou je dat als eerste horen van de meeste zoogdieren in ons lichte Nederland. Donkere nachten zijn zeer belangrijk voor zoogdieren. De meeste zijn nachtactief – wij mensen zijn een..


Lees verder 28 oktober 2021   2 mnd oud

Archief