Natuurberichten

Uitgever: Zoogdiervereniging

De Zoogdiervereniging zet zich in voor de studie en de bescherming van alle in het wild levende zoogdieren en hun leefgebieden.

Pagina 1 van 92 - 917 Resultaten

Plaatsing van de eerste vleermuisschermen naast de behouden bosstrook

Dwergvleermuizen gebruiken vaak gebouwen als verblijfplaats, maar vliegen lange afstanden naar hun foerageergebied. Onderbreking van hun vliegroutes kan de voedselvoorziening bedreigen, daarom zijn deze routes beschermd onder de..


Lees verder 6 juni 2024   6 dgn oud

Op 24, 25 en 26 mei vond de landelijke vleermuistuintelling plaats. Vliegende vleermuizen in de tuin met het blote oog waarnemen en tellen kan slechts gedurende een hele korte periode, van zonsondergang tot het echt donker is...


Lees verder 29 mei 2024   2 wkn oud
Gewone grootoorvleermuizen (Plecotus auritus)

Het is eind mei en de lente is in volle gang. Dat betekent dat het weer tijd is voor misschien wel de spannendste tuintelling van het jaar: de Vleermuistuintelling! In de avondschemering komen ze tevoorschijn, op jacht naar muggen..


Lees verder 21 mei 2024   3 wkn oud
Hazelmuis

Al ruim dertig jaar worden hazelmuizen in Zuid-Limburg nauwkeurig gemonitord door vrijwilligers van de Zoogdiervereniging. Als onderdeel van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM) zoeken zij elk najaar langs vaste telroutes naar..


Lees verder 16 mei 2024   3 wkn oud
Madelief

Zeker 80 procent van ons land is géén natuurgebied. Ook in bijvoorbeeld steden, havengebieden en akkerbouwgebieden dient biodiversiteit een plek te krijgen. Over deze uitdaging en de bijdrage die burgers hieraan kunnen leveren,..


Lees verder 9 mei 2024   1 maand oud
Kraamgroep dwergvleermuizen in een vleermuiskast

De merels kwetteren er lustig op los en sommige eendenkuikens zijn het neststadium al voorbij: de lente is in volle gang en het Nederlandse dierenrijk heeft nesteldrang. De vleermuisvrouwtjes bereiden zich net als de vogels voor..


Lees verder 2 mei 2024   1 maand oud
Ixodes ricinus

Van wolven tot wezels, roofdieren zijn een diverse en boeiende groep zoogdieren. Ze breiden hun areaal uit of hebben het juist zwaar. In de week van de teek bespreken we de teken die op roofdieren leven. Centrum Monitoring..


Lees verder 25 april 2024   1 maand oud
Goudjakhals

Vandaag, vrijdag 19 april, wordt internationaal aandacht gevraagd voor de verschillende soorten jakhalzen. In Nederland wordt in toenemende mate de goudjakhals waargenomen. Wat weten we eigenlijk over de goudjakhals in ons land?..


Lees verder 19 april 2024   1 maand oud
Wolf gaat door een dassenpijp

De nieuwste wolfblog van boswachter Frank Theunissen toont beelden waarop de wolf op de Zuidwest-Veluwe door een dassentunnel van dertig centimeter diameter kruipt. Het toont nog maar eens aan dat de wolf maar een klein gaatje..


Lees verder 8 april 2024   2 mnd oud
Serval

Sinds 2020 meldt Stichting AAP een exponentiële groei van opvangverzoeken voor servals uit Nederland. Een direct causaal verband valt niet aan te tonen, maar het is wel heel opvallend dat net in maart 2020 de serie Tiger King, een..


Lees verder 4 april 2024   2 mnd oud

Archief