Natuurberichten

Uitgever: Zoogdiervereniging

De Zoogdiervereniging zet zich in voor de studie en de bescherming van alle in het wild levende zoogdieren en hun leefgebieden.

Pagina 1 van 91 - 902 Resultaten

Molshopen

Afgelopen weekend vond voor het zesde jaar op rij de landelijke Mollentelling plaats. Op 17 en 18 februari werd iedereen opgeroepen de molshopen in en buiten de tuin door te geven. Met deze informatie ontstaat er een beeld van de..


Lees verder 21 februari 2024   3 dgn oud
Molshopen

Heb jij wel eens een mol gezien? De kans is groot dat het antwoord ‘nee’ is. Een molshoop daarentegen is veel eenvoudiger te spotten. Dankzij molshopen weten we waar mollen zitten zonder de dieren zelf ooit te zien. Tijdens de..


Lees verder 13 februari 2024   1 week oud
Vale vleermuizen in cluster Nietoperek

Goed buurmanschap staat aan de basis van optimale zoogdierbescherming. Met de buren een doorgang maken voor de egel of ecoducten realiseren die provincies verbinden, alleen met samenwerking kunnen we duurzaam samenleven met onze..


Lees verder 8 februari 2024   2 wkn oud
Egel

De egel is in de laatste jaren sterk afgenomen in Nederland. Daarnaast is de egel vanuit het platteland meer naar het stedelijk gebied getrokken. Hier hebben egels minder last van bijvoorbeeld dassen, maar ook het leven van een..


Lees verder 1 februari 2024   3 wkn oud
Gewone grootoorvleermuis winterslaap achter schors

Momenteel houden veel verschillende soorten dieren een winterslaap, waaronder zoogdieren, reptielen en amfibieën. Het Klokhuis heeft hier op 19 januari een aflevering over uitgezonden. Onze collega Julia Schepers vertelt in deze..


Lees verder 25 januari 2024   4 wkn oud
Bever op burcht

Het zal niemand de afgelopen weken zijn ontgaan: het waterpeil in Nederland was hoog. De Maas, de Rijn en de IJssel stroomden op sommige plekken bijna over. Deze hoge waterstand heeft niet alleen effect op mensen, maar ook op..


Lees verder 18 januari 2024   1 maand oud
hermelijn

De hermelijn, één van de kleinste marterachtigen in Nederland, is een soort die van oudsher thuishoort in het Nederlandse landschap. Helaas heeft deze marter het de afgelopen jaren erg zwaar gehad en begint ze stilletjes uit..


Lees verder 11 januari 2024   1 maand oud
Rosse woelmuis

Het aantal bosmuizen en rosse woelmuizen in onze bossen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de hoeveelheid gevulde beukennootjes die in de herfst wordt geproduceerd, de zogenaamde mast. Als er in de herfst veel mast is,..


Lees verder 4 januari 2024   1 maand oud
Edelhert met koolmees op wang

140.000! Als je alle leesmomenten van zoogdierberichten op Nature Today bij elkaar optelt, kom je op dit enorme aantal. Dat is prachtig nieuws. Het meest gelezen bericht gaat over de bijzondere vondst van de ingekorven vleermuis..


Lees verder 28 december 2023   1 maand oud
Bosmuis - primair

De dwergmuis doet zijn naam eer aan, want het is een klein muisje, het kleinste knaagdier van Europa. Je krijgt hem niet gemakkelijk te zien, maar juist aan het einde van het jaar loont het op expeditie te gaan door een jungle van..


Lees verder 25 december 2023   1 maand oud

Archief