Phymatocera aterrima
Foto (C): H.J. Blackstein

Gewone salomonszegel en de echte bladwesp

FLORON
13-JUL-2009 - Gewone salomonszegel komt in grote delen van het land, met name op de pleistocene gronden, algemeen voor in bossen en struwelen. De hoofdbloei valt in mei en over enige tijd zijn de bessen rijp en zwartblauw. De plant is waardplant voor Phymatocera aterrima, een echte bladwesp, die geen officiële Nederlandse naam heeft.

Bericht uitgegeven door FLORON op maandag 13 juli 2009

Gewone salomonszegel komt in grote delen van het land, met name op de pleistocene gronden, algemeen voor in bossen en struwelen. De hoofdbloei valt in mei en over enige tijd zijn de bessen rijp en zwartblauw. De plant is waardplant voor Phymatocera aterrima, een echte bladwesp, die geen officiële Nederlandse naam heeft.

De larven van de bladwesp (Tenthredinidae) zijn zogenaamde schijnrupsen: door drie paar pootachtige structuren aan hun voorlijf lijken ze sprekend op vlinderrupsen. Ze treden vaak in juni-juli in groepjes op en vreten dan het blad van de salomonszegel kaal tot op de nerf zoals combines in formatie grote graanvelden leegmaaien. In noordelijk Friesland is salomonszegel zeldzaam, en dus ook het bijbehorende bladwespje. In onze tuin hebben mijn vrouw en ik groepen salomonszegel staan, en elk jaar is het spannend of mijn vrouw haar zin krijgt of ik. Mijn vrouw houdt van gave planten en ziet de aangevreten bladeren van de salomonszegel niet graag, net zoals ze de bladen van de hosta niet graag door slakken aangetast ziet. Zelf daarentegen roep ik wat tegendraads: als een plant niet aangevreten wordt, heeft hij onvoldoende ecologische relaties en kan hij de tuin wel uit.

  Is dit mooi ...

 ... of dit?

De hosta’s dat lukt elk jaar wel, ik bedoel: ze worden goed opgevreten. Maar de salomonszegel wordt het ene jaar wel, het andere niet door Phymatocera aterrima bezocht. De bladwespen zijn het ene jaar mijn vrouw, het andere jaar mij welgezind. Het leek er dit jaar op dat ik mij moest voegen. Maar waarachtig, tussen de ijzervarens waren er toch een stuk of zes planten op de karakteristieke wijze kaalgevreten, al kon ik geen larven meer vinden.

Hebt u salomonszegel in de buurt of in de tuin: let eens op de bladwespenlarven en meld ze bij bijvoorbeeld waarneming.nl.

  Larven van Phymatocera aterrima 

Tekst: Gertie Papenburg, FLORON
Foto’s: Gertie Papenburg (salomonszegel) en H.J. Blackstein (larven Phymatocera aterrima; www.blackstein.de)