kleine vos dicht klein

Kleine vos in bananendoos

De Vlinderstichting
18-FEB-2010 - De waarnemingen van dagvlinders, die deze dagen aan De Vlinderstichting worden doorgegeven, hebben allemaal te maken met overwinteraars. De afgelopen week zijn vlinders van kleine vos en dagpauwoog, en een pop van bont zandoogje waargenomen. Soms op verrassende locaties.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op donderdag 18 februari 2010

De waarnemingen van dagvlinders, die deze dagen aan De Vlinderstichting worden doorgegeven, hebben allemaal te maken met overwinteraars. De afgelopen week zijn vlinders van kleine vos en dagpauwoog, en een pop van bont zandoogje waargenomen. Soms op verrassende locaties.

 
  Kleine vos
Op 12 februari kwamen twee meldingen binnen van kleine vos. Op een zolder in de wijk Zuilen in Utrecht vond Harry Mulder een overwinterende vlinder. Ook Karin Uilhoorn uit Heerenveen vond op zolder een kleine vos, maar deze was helaas al dood. Mogelijk was de temperatuur daar toch te hoog, waardoor de vlinder uit haar winterslaap is gewekt. Ze verliest dan veel energie en heeft geen mogelijkheid om ‘bij te tanken’. Als gevolg raakt de vlinder uitgeput en sterft ze. Op 17 februari 2010 kregen we van Frans Zonneveld uit Drachten een wel zeer gedetailleerde beschrijving van de vindplaats: “tussen boeken in een bananendoos op zolder”. Op diezelfde woensdag, toen het overdag net niet meer vroor, attendeerde de kat van Hillie Waning haar op een dagpauwoog. Deze vlinder zat op de voordeur en kwam mogelijk uit de klimop die daar dichtbij staat.

 
  Pop van bont zandoogje
Eerder deze week is ook een bont zandoogje gemeld. De net genoemde kleine vos en dagpauwoog overwinteren als vlinder, maar het bont zandoogje als pop of als rups. Op Stadsboerderij De Wiershoeck in Groningen ontdekte men op 9 februari een groene pop. Na overleg met De Vlinderstichting kwamen zij erachter dat het om een pop van het bont zandoogje ging. Het bont zandoogje is de laatste jaren met een enorme opmars bezig en is inmiddels in het hele land aan te treffen van april tot eind oktober. Deze waarnemingen zijn afkomstig van Telmee en Waarneming.nl. Het zou fijn zijn als u ook uw vlinderwaarnemingen via één van deze invoersites doorgeeft. Als u daarvoor zorgt, houden wij u van de meldingen op de hoogte via dit soort natuurberichten.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Ab Baas (kleine vos) & Kars Veling (pop van bont zandoogje)