Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 1 van 169 - 1686 Resultaten

Kootwijkerzand - primair

De kleine heivlinder is de meest zeldzame dagvlinder die we op dit moment nog in ons land hebben. De soort komt op de Veluwe nog op slechts één plek voor, in zeer lage dichtheden. Er is dit jaar tijdens de vliegtijd (eind augustus..


Lees verder 1 december 2022   5 dgn oud
braamvlinder - primair

Voor veel insectensoorten weten we niet wat de trend is. Als je de eigenschappen van een soort weet, zou je deze in theorie moeten kunnen voorspellen. In de praktijk blijkt dit erg lastig. In een recente studie is gekeken naar de..


Lees verder 28 november 2022   1 week oud
Dagpauwoog en roesjes overwinterend

Er zijn vier soorten dagvlinders die hier van oudsher als vlinder overwinteren. Twee daarvan, gehakkelde aurelia en citroenvlinder doen dat buiten, maar dagpauwoog en kleine vos zoeken daar ook regelmatig plekken in huis voor. Als..


Lees verder 24 november 2022   1 week oud
kleine wintervlinders - primair

Hoewel er nog maar weinig echt koude nachten zijn geweest, komen nu toch de wintervlinders tevoorschijn. Zij worden actief in de loop van november en vaak pas na de eerste nachtvorst. Het zijn nachtvlinders met een bijzondere..


Lees verder 17 november 2022   2 wkn oud
tekeningen rupsen - primair

Via twitter kwamen er regelmatig mooie series langs van vlinders in ontwikkeling, van heel klein rupsje tot grote dikke. Een fotokunstenaar, Marlonneke Willemsen, had daar een project voor en fotografeerde allerlei dieren van..


Lees verder 15 november 2022   3 wkn oud
Kempense heidelibel - primair

De kempense heidelibel is een buitenbeentje. Deze libel was erg zeldzaam in de Kempen, maar daar is hij inmiddels vrijwel verdwenen. In Noordwest-Overijssel daarentegen, is hij juist recent gekomen en doet hij het erg goed. Wat is..


Lees verder 10 november 2022   3 wkn oud
konijnenhol dagpauwoog - primair

Bij het werk om de verstoring van konijnen te voorkomen, werden deze door een gespecialiseerd bureau uit hun holen gedreven. Maar er bleken niet alleen konijnen uit de holen te komen! ..


Lees verder 7 november 2022   4 wkn oud
bruinrode heidelibel - primair

De komende maanden zal het aantal libellen weer snel afnemen. De soort die het langst rond blijft vliegen - als we de overwinterende winterjuffers even negeren - is de bruinrode heidelibel. Deze kun je tot ver in november of zelfs..


Lees verder 3 november 2022   1 maand oud
prachtbeer klimop - primair

De naam van de prachtige beer waar de titel op doelt is heel goed gekozen, want het gaat om de prachtbeer. Dit is een trekvlinder uit Afrika en Zuidelijk Europa, die maar zeer zelden in ons land wordt aangetroffen. De afgelopen..


Lees verder 26 oktober 2022   1 maand oud
koninginnenpage - primair

We kunnen er niet omheen, ons klimaat verandert. En dat is inmiddels ook doorgedrongen bij de beleidsmakers; we zien steeds meer aandacht voor dit probleem. Maar voordat eventuele maatregelen effect hebben zijn we tientallen jaren..


Lees verder 24 oktober 2022   1 maand oud

Archief