Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 1 van 184 - 1833 Resultaten

Teunisbloem in berm - primair

De eerste bloemen beginnen te bloeien in bermen en er komst steeds meer kleur in, totdat straks de maaimachines langskomen en alles weer kaal maken. Veel mensen worden daar verdrietig en boos van. Toch is maaien nodig en gelukkig..


Lees verder 15 april 2024   5 dgn oud
Oranjetipje - dicht- primair

Op de eerste mooie dagen in het jaar, in februari en begin maart, komen de vlinderoverwinteraars als dagpauwoog en citroenvlinder tevoorschijn. Nu, in de loop van april, zien we vlinders die als pop de winter hebben doorgebracht,..


Lees verder 11 april 2024   1 week oud
Kuinderbos - primair

Het Kuinderbos in de Noordoostpolder is een erg goed vlindergebied. Er komen bijzondere soorten voor en de wat ‘gewonere’ soorten kom je daar in hele grote aantallen tegen. Het is dan ook een erg gevarieerd bos. Jaarlijks wordt in..


Lees verder 8 april 2024   1 week oud
Huilende heide - primair

Op 2 maart kwamen zevenhonderd liefhebbers van vlinders en libellen bijeen in theater de Junushoff in Wageningen. Tijdens de jaarlijkse Landelijke Vlinderdag was er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten, gegevens en ideeën uit..


Lees verder 4 april 2024   2 wkn oud
variabele waterjuffer - primair

Als je mensen vraagt of ze libellen willen tellen, krijg je vaak de reactie: "Ik vind ze wel heel leuk hoor, maar ik kan ze echt niet uit elkaar houden." Voor veel mensen is er een drempel om mee te doen. Toch zijn er niet eens zo..


Lees verder 1 april 2024   2 wkn oud
Donker pimpernelblauwtje - primair

Al jarenlang komen er berichten dat het niet goed gaat met de dagvlinders. Vorig jaar waren er al perioden dat er alarmerend weinig vlinders werden gezien. Nu de resultaten van het Meetnet Vlinders uit 2023 beschikbaar zijn,..


Lees verder 27 maart 2024   3 wkn oud
vuurjuffer - primair

Er zijn de afgelopen zonnige lentedagen al veel vlinders gezien. Naast de vlinderoverwinteraars ook al veel die als pop de winter hebben doorgebracht en nu tevoorschijn zijn gekomen. Bij de libellen zijn het nog vooral de twee..


Lees verder 22 maart 2024   4 wkn oud
Schijnpiramidevlinder - primair

Het herkennen van dagvlinders is voor veel mensen wel te doen, zeker met behulp van herkenningskaarten en andere tools. We hebben het dan in Nederland ook 'maar' over zo’n 60 soorten. Maar hoe herken je die 2300 nachtvlinders?..


Lees verder 18 maart 2024   1 maand oud
Vlinderwaarschuwing - primair

Er zijn al vlinders gezien dit jaar. Op zonnige dagen waren vooral vlinderoverwinteraars actief. De weersverwachting voor 14 maart spreekt van lenteachtige temperaturen en veel zon. Als de verwachting uitkomt, zal vandaag de..


Lees verder 14 maart 2024   1 maand oud
grote vos - primair

Als iemand me een jaar of tien geleden had gezegd dat er meer grote dan kleine vossen zouden worden gezien in Nederland, dan zou ik die persoon voor gek hebben verklaard. De kleine vos was een hele algemene vlinder en de grote vos..


Lees verder 11 maart 2024   1 maand oud

Archief