Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.
Deel deze pagina

Pagina 1 van 159 - 1589 Resultaten

libellenroute tellen - primair

Nederland is een waterland en overal zijn sloten, kanalen, poelen, plassen en vijvers. Nederland is daarmee een echt libellenland, want zij hebben water nodig om zich voort te planten. Prachtige blauwe juffertjes, maar ook..


Lees verder 27 januari 2022   1 dag oud
Tuin akkerwinde - primair

Nectar uit bloeiende planten is belangrijk voor vlinders en veel andere insecten. Het is hun brandstof: veel nectar betekent dat ze veel kunnen vliegen en dus meer kans hebben zich succesvol voort te planten. De aanwezigheid van..


Lees verder 24 januari 2022   4 dgn oud
scheefbloemwitje ei-afzet

Het scheefbloemwitje heeft een spectaculaire opmars gemaakt in Europa en ook in ons land. In tien jaar tijd is de soort in Europa duizend kilometer opgeschoven naar het Noorden. In Nederland is die uitbreiding ook te zien. Vanaf..


Lees verder 20 januari 2022   1 week oud
kleine voorjaarsspanner - primair

Al is het nog januari, vrijwel dagelijks worden de voorjaarsspanners gemeld via de invoerportalen van Waarneming.nl en Telmee. De kleine voorjaarsspanner is het meest talrijk en wordt in het hele land gezien, maar er zijn ook..


Lees verder 17 januari 2022   1 week oud
distelvlinder detail vleugel - primair

Vlinders zijn het symbool van vrijheid en blijheid, mede omdat ze geassocieerd worden met zonnig, warm weer. Maar vlinders zijn ook fraai en aantrekkelijk door hun kleurige vleugels. Dat zien we al in de natuur, maar als je..


Lees verder 13 januari 2022   2 wkn oud
kommavlinder - primair

Zoals veel andere insecten staan ook dagvlinders onder druk. We zien in het meetnet een achteruitgang van 60% sinds 1992. Maar die achteruitgang is niet overal even sterk. We zien de hardste klappen in de heide en de duinen. In..


Lees verder 10 januari 2022   2 wkn oud
route tellen - primair

Het meetnet vlinders startte in 1990. Sinds die tijd zijn er honderden en inmiddels ruim 1300 tellers die jaar in, jaar uit wekelijks, van april tot en met september, vaste routes lopen en daarop de vlinders tellen. Dat zijn..


Lees verder 6 januari 2022   3 wkn oud
dagpauwoog zonnend - primair

Net de jaarwisseling gehad en dan de eerste dag van het nieuwe jaar vlinders zien. En niet stil weggekropen overwinterend, maar gewoon vrij vliegend, buiten! Het kon dit jaar, dankzij de hoge temperaturen. ..


Lees verder 3 januari 2022   3 wkn oud
landkaartje op vinger

Zo vlak voor oudejaarsdag kijken we terug op het dagvlinderjaar 2021. Sommigen hebben het idee dat het een heel goed vlinderjaar was, maar dat komt vooral omdat het einde erg vlinderrijk was. Over het geheel genomen was 2021 zeker..


Lees verder 30 december 2021   4 wkn oud
Bruine herfstuil op stang lichtopstelling

Eind december is het moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar. Wat waren opmerkelijke zaken wat betreft nachtvlinders? Misschien wel het meest opvallende is dat aandacht voor nachtvlinders dit jaar nog weer verder is..


Lees verder 27 december 2021   1 maand oud

Archief