Nature Today

Natuurberichten

Pagina 1 van 105 - 1049 Resultaten

Tijdens de lange fietstochten op Oerol vorige week moesten we om de 50 tot 100 meter stil staan om weer een langstrekkende atalanta in te voeren. De hele dag door vlogen er erg veel noordwaarts. Dat doorgeven is nu extra van..


Lees verder 26 juni 2017   2 dgn oud

Dagvlinders zijn zonaanbidders en houden van warmte. Ze vlogen dan ook goed de eerste maanden van 2017. Ook momenteel, met het zonnige en warme weer, zijn er veel vlinders te zien. Is dit goed voor de vlinders of zit er ook een..


Lees verder 23 juni 2017   5 dgn oud

Het is geen prettig gezicht: bloeiende bermen waarin alle planten binnen enkele minuten verhakseld worden. Hier is de klepelmaaier langs geweest, tot teleurstelling van veel omwonenden en natuurliefhebbers. Zij zien de flora en..


Lees verder 20 juni 2017   1 week oud

Sinds 1 januari 2017 is de nieuwe Wet Natuurbescherming van kracht. De provincies krijgen door deze wet een grotere verantwoordelijkheid voor het duurzaam beschermen van veel soorten. Ook veel vlindersoorten genieten onder de..


Lees verder 19 juni 2017   1 week oud

Het veenbesblauwtje is één van onze meest zeldzame en kwetsbare vlinders. Zijn leefgebied is in ons land beperkt tot enkele kleine veentjes in Drenthe en Groningen, samen nog niet eens één vierkante kilometer groot. De vlinder..


Lees verder 16 juni 2017   1 week oud

In de meeste jaren is er in juni een periode dat er maar erg weinig vlinders zijn, de zogenaamde ‘junidip’. De voorjaarsvlinders zijn dan weg en de zomervlinders zijn er nog niet. Dit jaar is het, waarschijnlijk door de lange..


Lees verder 12 juni 2017   2 wkn oud

De afgelopen dagen is het heideblauwtje al vanaf verschillende locaties gemeld, soms ook al in flinke aantallen. Het heideblauwtje is een Rode Lijstsoort en kan in hele kleine populaties nog jaren overleven. We zijn benieuwd waar..


Lees verder 9 juni 2017   2 wkn oud

Een lezing van astronaut Andre Kuipers, workshops over vlindervriendelijk tuinieren door Lodewijk Hoekstra en nachtvlinders, ‘meet and greet’ met medewerkers van De Vlinderstichting, excursies en nog veel meer op Nymphaliday 2017,..


Lees verder 8 juni 2017   2 wkn oud

Normaal heeft het bont zandoogje een voorjaarsgeneratie en twee grotere generaties in de zomer en nazomer. Na de, normale, voorjaarsgeneratie verschijnen er nu, vanaf eind mei, echter volop verse bont zandoogjes en het lijkt er op..


Lees verder 5 juni 2017   3 wkn oud

De helft van de tuinbezitters gebruikt gif voor de bestrijding van onkruid en ‘plagen’. Ook middelen waarvan bekend is dat ze slecht zijn voor bijen, vlinders en andere dieren blijken nog volop te worden gebruikt. Daarnaast kan..


Lees verder 1 juni 2017   3 wkn oud

Archief