Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 1 van 189 - 1888 Resultaten

Noctua interposita - primair

In Nederland komen 7 'huismoeder-achtigen' voor: nachtvlinders uit de uilen-familie met felgele achtervleugels. Er is nu bekend geworden dat er al sinds 2017 een soort is bijgekomen, namelijk Noctua interposita, die nog geen..


Lees verder 3 oktober 2024   1 dag oud
Bruin blauwtjes - primair

Vanaf 2018 hadden we te maken met relatief hete en droge zomers. Een soort als het bruin blauwtje is daar gek op en die zagen we de laatste jaren dan ook sterk toenemen in verspreiding en in aantal. Maar dit jaar was nat en dat..


Lees verder 30 september 2024   4 dgn oud
Zwarte heidelibel - primair

Zwarte heidelibel was een talrijke libel die je overal op de zandgronden kon vinden. Nu is het een zeldzaamheid en de hoogste aantallen zijn te vinden in enkele laagveengebieden. Maar waar komt hij nog voor? En hoeveel zijn dat..


Lees verder 30 september 2024   5 dgn oud
Bruinrode heidelibel - primair

Totdat de eerste ‘echte’ nachtvorst is geweest kun je nog heidelibellen tegenkomen. Vooral de bruinrode en de steenrode heidelibel zijn nog weken te zien. Daarvoor hoef je niet naar de heide, want ze zitten verspreid door het hele..


Lees verder 26 september 2024   1 week oud
webinar verkleuren - primair

Het beheer van de openbare ruimte kent veel uitdagingen. Hoe geef je biodiversiteit een plek in tijden van woningnood en klimaatverandering? Hoe zorg je ervoor dat het beheer kwalitatief goed is, ecologisch effectief en geborgd..


Lees verder 25 september 2024   1 week oud
Oleanderpijlstaart - primair

De oleanderpijlstaart staat te boek als een zeer zeldzame trekvlinder uit subtropische gebieden, die zelden in ons land wordt gezien. Dit jaar (en ook vorig jaar al) is dat anders. Er zijn tientallen meldingen van deze prachtige..


Lees verder 23 september 2024   1 week oud
Bont zandoogje - primair

De dagpauwogen, die begin september massaal aanwezig waren, zijn alweer voor een groot deel weggekropen in hun overwinteringsplaatsen. De landkaartjes zijn nu rups en gaan voor de winter verpoppen. Ook de koolwitjes nemen in..


Lees verder 19 september 2024   2 wkn oud
Zwarte heidelibel - primair

Er is een nieuwe Europese rode lijst libellen verschenen. Hierin zien we dat de achteruitgang van libellen van vennen en hoogvenen die we in Nederland zien in grote delen van Europa speelt. Klimaatverandering lijkt de..


Lees verder 16 september 2024   2 wkn oud
Kennisdag - primair

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor biodiversiteit bij het beheer van bermen, groenstroken en watergangen. Dat is belangrijk, want daar liggen kansen om iets tegen de sterke achteruitgang te doen. We zien steeds meer..


Lees verder 12 september 2024   3 wkn oud
dagpauwoog - primair

Eindelijk kunnen we weer genieten van vlinders in de tuin. Vooral de spectaculair gekleurde en grote dagpauwogen zijn er volop en als er nog bloeiende planten in je tuin zijn, kun je ze haast niet missen. Ook atalanta, groot..


Lees verder 9 september 2024   3 wkn oud

Archief