Twee mannetjes zeelten, herkenbaar aan de meer afgeronde buikvin, draaien tijdens de paai onophoudelijk om het vrouwtje heen.

Zeelt paait

Stichting RAVON
8-AUG-2010 - Deze week is dankzij zichtwaarnemingen van snorkelaars bevestigd dat de paaitijd van de zeelt weer in volle gang is. De zeelt is normaal een erg schuwe vis, maar in de paaitijd trekt de zeelt zich nergens iets van aan. Een unieke kans dus om deze soort te observeren.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

Deze week is dankzij zichtwaarnemingen van snorkelaars bevestigd dat de paaitijd van de zeelt weer in volle gang is. De zeelt is normaal een erg schuwe vis, maar in de paaitijd trekt de zeelt zich nergens iets van aan. Een unieke kans dus om deze soort te observeren.

In de omgeving van Nijmegen werden tijdens een snorkelinventarisatie drie grote zeelten waargenomen tijdens de paai. Twee mannetjes zeelten, herkenbaar aan de meer afgeronde buikvin, draaiden onophoudelijk om het vrouwtje heen. De zeelt paait in vergelijking tot andere karperachtigen vrij laat in het jaar. De paai vindt plaats in ondiepe warme vegetatierijke wateren.

Twee mannetjes zeelten, herkenbaar aan de meer afgeronde buikvin, draaien tijdens de paai onophoudelijk om het vrouwtje heen (foto: Arthur de Bruin)

Meer informatie over de zeelt en een filmpje van de paai is te zien op de RAVON website.

Tekst en foto: Arthur de Bruin, RAVON