Wild van de Economie cover

Wilde zoogdieren leveren meer op dan ze kosten

Zoogdiervereniging
30-SEP-2010 - Veel in het wild levende zoogdieren leveren geld op, zo blijkt uit het boek 'Wild van de Economie' dat morgen op een symposium van de Zoogdiervereniging wordt gepresenteerd. Denk daarbij aan edelherten, otters, wilde zwijnen, bevers, zeehonden en, als hij straks terug is gekomen, de wolf. De Zoogdiervereniging is blij dat er met het onderzoek aandacht komt voor de baten van grote zoogdieren. Vaak is er alleen aandacht voor de kosten, maar deze blijken dus veel lager dan de baten.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Veel in het wild levende zoogdieren leveren geld op, zo blijkt uit het boek 'Wild van de Economie' dat morgen op een symposium van de Zoogdiervereniging wordt gepresenteerd. Denk daarbij aan edelherten, otters, wilde zwijnen, bevers, zeehonden en, als hij straks terug is gekomen, de wolf. De Zoogdiervereniging is blij dat er met het onderzoek aandacht komt voor de baten van grote zoogdieren. Vaak is er alleen aandacht voor de kosten, maar deze blijken dus veel lager dan de baten.

Zoogdieren zijn vaak in beeld als kostenpost: schade door wilde zwijnen of edelherten bijvoorbeeld. Dat de grotere zoogdieren juist ook geld in het laatje brengen, is tot nu toe nogal onderbelicht. Toch zijn die economische baten aanzienlijk. Denk aan excursies naar burlende herten, beverburchten of zeehonden in de Waddenzee. Naast de natuur zelf, kunnen bijvoorbeeld ook de horeca, de middenstand en toeristische sector profijt van hebben van de aanwezigheid van edelherten, wilde zwijnen, zeehonden, otters of bevers. Tijdens het symposium dat de Zoogdiervereniging op 1 oktober in Kasteel Daelenbroeck (in de buurt van Roermond) organiseert, wordt het boek “Wild van de economie” gepresenteerd. Dit boek beschrijft de economische baten van grotere zoogdieren.


Voorkant Wild van de Economie (afbeelding: de Zoogdiervereniging) 

De Zoogdiervereniging is blij met de aandacht voor de baten van zoogdieren: ‘Zoogdieren hebben natuurlijk een waarde op zich, maar ze trekken ook veel mensen die op hun beurt weer geld uitgeven. Daarmee zijn de grote zoogdieren een economische factor van belang. Omdat kosten veel lager blijken dan de baten is het dus ook economisch interessant om de zoogdieren de ruimte te geven in Nederland.’

Het boek 'Wild van de Economie' is geschreven door Tom Bade, een natuurbeschermer met verstand van geld. Hij schreef het samen met zijn collega’s van Triple E. in opdracht van de Zoogdiervereniging. Het boek is geschreven voor beleidsmakers, ondernemers en natuurbeheerders en bevat voorbeelden uit het hele land: zeehonden op de Wadden, edelherten en wilde zwijnen op de Veluwe, damherten op de Kop van Schouwen, bevers in de Biesbosch en Gelderse Poort en otters in de Weerribben-Wieden.
 

Otter (foto: Hugh Jansman)

Veel mensen vinden het spannend om grote zoogdieren te zien en komen mede daarvoor naar de natuurgebieden. Een belangrijk deel van de economie van de Veluwe is bijvoorbeeld gebaseerd op recreatie en toerisme. Alleen al de kans dat je daar wild ontmoet is een belangrijker toeristische trekker. In andere delen van ons land is die potentie ook aanwezig, maar wordt ze nauwelijks onderkend en of benut. Daardoor worden economische kansen gemist.

Lees ook het interview dat Zoogdier had met auteur Tom Bade (PDF). 

Tekst: www.zoogdiervereniging.nl
Foto: Hugh Jansman