Sijs, GNU-licentie voor vrije documentatie

Stille uittocht

Vogelbescherming Nederland
25-FEB-2011 - ’s Ochtends worden we weer uit ons bed gezongen. De eerste lepelaars zijn weer terug in ons land na hun jaarlijkse uitstapje naar Afrika en reikhalzend kijken we uit naar de kraanvogels. Kortom, de lente staat voor de deur! Tegelijkertijd is er een stille uittocht gaande. Vogels die hier de wintermaanden doorbrachten, vertrekken nu weer naar het noorden.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

’s Ochtends worden we weer uit ons bed gezongen. De eerste lepelaars zijn weer terug in ons land na hun jaarlijkse uitstapje naar Afrika en reikhalzend kijken we uit naar de kraanvogels. Kortom, de lente staat voor de deur! Tegelijkertijd is er een stille uittocht gaande. Vogels die hier de wintermaanden doorbrachten, vertrekken nu weer naar het noorden.

Sijs (foto: Marek Szczepanek)Ze kwamen met luid kabaal, bevolkten onze tuinen en deden zich tegoed aan de vetbollen en pindaslingers. Nu de winter voorbij is, vertrekken ook deze vogels naar het noorden om zich op te maken voor het broedseizoen. Kramsvogels, pestvogels en barmsijzen vertrekken met stille trom. Maar ook staartmezen, koolmezen en roodborsten verplaatsen zich richting het noorden.

Misschien komt het omdat we zelf zo druk zijn met het verwelkomen van de vogels die terugkomen uit het zuiden, dat we vergeten deze vogels uit te zwaaien. Maar wie ogen en oren openhoudt kan de uittocht zien en horen. Grote groepen pestvogels die verzamelen in een boom, tientallen kramsvogels die overvliegen, honderden sijzen op trek. De bonte kleuren vliegen je letterlijk om de oren!

Nog even en dan zijn ze vertrokken, om een nestje te bouwen en jongen groot te brengen. Is het uitzwaaien voorbij, dan begint de lente pas echt goed.  

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Marek Szczepanek, GFD-licentie