Natuurberichten

Uitgever: Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld.

Pagina 1 van 94 - 931 Resultaten

Beleef de Lente van Vogelbescherming, sinds 2007 een begrip in Nederland, heeft haar achttiende editie afgesloten. Een seizoen dat in het teken stond van veel regen, veel vogeljongen en veel kijkers. Van koolmees tot steenuil:..


Lees verder 23 juli 2024   1 dag oud
roodborst

De lente is voorbij en buiten wordt het iets stiller. Toch zijn er nog genoeg mooie vogels te horen in tuinen en parken. De merel bijvoorbeeld, maar ook de roodborst en vink. Deze vogels zingen nog volop en daar kunnen we nog even..


Lees verder 18 juli 2024   6 dgn oud
Almut Schlaich (Grauwe Kiekendief-Kenniscentrum Akkervogels) en Lieuwe Dijksen (Sovon Vogelonderzoek Nederland) zenderen een vliegvlug kuiken van de blauwe kiekendief

Drie paartjes, dat is alles wat er nog over is van de blauwe kiekendieven in ons land. Waar de bruine kiekendief het nog best redelijk doet en de grauwe kiekendief effectief wordt beschermd, dreigt de blauwe kiekendief hier..


Lees verder 16 juli 2024   1 week oud

Een schone lucht, schoon drinkwater en leefbare plekken voor mensen: natuur is de basis voor een gezonde leefomgeving. Overheden en (natuur)organisaties zetten zich daarom in om een Basiskwaliteit Natuur te realiseren. Maar hoe..


Lees verder 11 juli 2024   1 week oud

Noordse sterns broeden nog steeds in het Waddengebied. Helaas in steeds kleinere aantallen, omdat het broedsucces structureel te laag is. Er worden te weinig jongen groot. Dat komt onder meer door problemen die gerelateerd zijn..


Lees verder 9 juli 2024   2 wkn oud
Steenuil

Na weken van neerslag schijnt de zon weer volop. Je zou het bijna vergeten, maar met gemiddeld 128 millimeter neerslag was afgelopen mei de natste meimaand in Nederland ooit gemeten. Van langere perioden van droogte tot..


Lees verder 25 juni 2024   4 wkn oud

Te zien, maar eerder te horen: de wielewaal, met zijn zang als van een hobo. Lid van een tropische vogelfamilie en ook broedvogel in ons kikkerlandje, maar helaas niet meer zo algemeen als vroeger...


Lees verder 18 juni 2024   1 maand oud
In natuurgebieden liggen relatief veel meetnetroutes

Vandaag heeft de Europese Milieuraad de Natuurherstelwet goedgekeurd, waarmee een belangrijke stap is gezet in de bescherming van natuur en klimaat in Europa. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de Europese natuur en..


Lees verder 18 juni 2024   1 maand oud

Van mei tot juli worden Vogelbescherming en vogelopvangen vaak gebeld met de vraag: wat moet ik doen met een gevonden vogeltje? In dit bericht alles wat je wel of niet kan doen om jonge vogels te helpen in zes vragen en..


Lees verder 11 juni 2024   1 maand oud
Loonse en Drunense duinen voor eenmalig gebruik

De Europese kiezers hebben de politieke kaarten in Brussel opnieuw geschud tijdens de verkiezingen van 2024. De partijen die voor de Green Deal staan, behouden de meerderheid. Klimaatverandering en het aanhoudende natuurverlies..


Lees verder 11 juni 2024   1 maand oud

Archief