Sansevieria trifasciata. Foto: Martin Olsson, gfd-licentie

Vol concentratie achter de geraniums

FLORON
21-MRT-2011 - Planten in een kantoorruimte bevorderen het concentratievermogen van de werknemer, zo bleek deze maand uit het Journal of Environmental Psychology.

Bericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]

Planten in een kantoorruimte bevorderen het concentratievermogen van de werknemer, zo bleek deze maand uit het Journal of Environmental Psychology.

Sansevieria (foto: Martin Olsson)Op deze eerste lentedag wil je het liefst naar buiten om de voorjaarslucht op te snuiven en de ontluikende en ontwakende natuur te beleven. Voor velen roepen helaas andere verplichtingen. Toch kunnen ook zij die geconcenteerd achter hun toetsenbord zitten, zich het beste met wat ‘natuur’ laten omringen, zo blijkt uit onderzoek aan het Department of Plant and Environmental Sciences van de University of Life Sciences in Aas (Oslo).

In het onderzoek werd proefpersonen gevraagd een opdracht uit te voeren in een kantoorruimte. De ene helft moest daarvoor plaatsnemen in een kamer met vier planten; de andere groep in dezelfde ruimte zonder planten. Daarbij werd het concentratievermogen van elke proefpersoon vastgesteld op drie momenten: bij binnenkomst, na een opdracht die om geconcentreerd denkwerk vroeg en na een pauze van vijf minuten. De planten bleken een positief effect te hebben op het concentratievermogen. De korte pauze maakte geen verschil.

Hoe de aanwezigheid van planten het concentratievermogen bevordert, is in dit onderzoek niet nagegaan. Wel blijkt ook een werkruimte met uitzicht op natuur dergelijke positieve effecten te hebben. Dat sluit aan bij eerdere bevindingen die ook pleitten voor een groene omgeving van ondermeer ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en scholen. Nu dus ook maar bij of op het werk.

Achter de geraniums zitten is blijkbaar zo gek nog niet. Nóg aantrekkelijker blijft het toch om geraniums en andere planten buiten te bekijken. Pak er gerust een flora bij, aan concentratie voor wat determineerwerk zal het je niet ontbreken!

Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Foto: Martin Olsson, gfd-licentie

Bron: Benefits of indoor plants on attention capacity in an office setting. Ranaas, R.K. et al. Journal of Environmental Psychology, Volume 31, Issue 1, March 2011, Pages 99-105