Wit wolschijfje

Klein, kleiner, kleinst

Nederlandse Mycologische Vereniging
8-JUN-2011 - De aanhoudende droogte van de afgelopen periode dwingt paddenstoelenliefhebbers steeds beter te zoeken en genoegen te nemen met de kleinste zwammetjes die zich willen laten zien. Zo werd het Wit wolschijfje gevonden, een superklein zwammetje met een bedrieglijk voorkomen.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op [publicatiedatum]

De aanhoudende droogte van de afgelopen periode dwingt paddenstoelenliefhebbers steeds beter te zoeken en genoegen te nemen met de kleinste zwammetjes die zich willen laten zien. Zo werd het Wit wolschijfje gevonden, een superklein zwammetje met een bedrieglijk voorkomen.

Het Wit wolschijfje (foto: Menno Boomsluiter)Tijdens het voorlopen van een door de droogte uiteindelijk afgelaste excursie, ontdekte ik een paar superkleine bolletjes op een verdord steeltje. Het was de enige paddenstoelenvondst van die dag. Het zwammetje was minder dan een millimeter groot en tot mijn verrassing geen zakjeszwam, iets wat de vorm, een klein aan de rand gewimperd schijfje, wel deed vermoeden. Het bleek het Wit wolschijfje (Lachnella villosa) te zijn.

Het Wit wolschijfje is redelijk nauw verwant aan het Gewoon eikebladzwammetje (Collybia dryophila) en in de verste verte niet aan een zakjeszwam zoals het Tweekleurig franjekelkje (Lachnum bicolor) waar het veel meer op lijkt. Bij een vergroting van 45 maal is pas echt te zien hoe fraai dit minipaddenstoeltje is.

Gewoon eikebladzwammetje (foto: Strobilomyces)

En zo blijkt maar weer dat er altijd wel wat te vinden is. Hopelijk zal de regen van het afgelopen weekend ervoor zorgen dat we weer wat grotere paddenstoelen te zien krijgen.

Tekst: Menno Boomsluiter,Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto boven: Menno Boomsluiter; onder: Strobilomyces GNU-licentie voor vrije documentatie