Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 1 van 63 - 624 Resultaten

Duinvegetatie met rendiermossen

Peter Eenshuistra uit Venlo is specialist in paddenstoelen, mossen, korstmossen én planten en draagt al decennia bij aan onderzoek naar deze soortgroepen. Wie is Peter en waar komt zijn passie voor de Nederlandse flora vandaan?..


Lees verder 28 november 2023   2 dgn oud

Na de extreme regenval van vorige week, werden er in de buurt van Kootwijk een hele reeks van schraalhanzen onder de paddenstoelen waargenomen waaronder de Glanzende ridderzwam. Dit is een soort die negatief reageert op de..


Lees verder 22 november 2023   1 week oud

Deze week bleef het met veel geluk droog tijdens onze wandelexcursies. Wat opviel, waren de veelal jonge paddenstoelen van soorten die samenleven met bomen. Om zo laat in november nog zoveel van deze in symbiose levende soorten..


Lees verder 15 november 2023   2 wkn oud
Kastanjeboleet primair

Door klimaatdoelstellingen en de biodiversiteitscrisis staan bossen volop in de aandacht. Daarbij gaat het vaak om het aantal hectares bos. Maar bossen hebben ook een eigen flora en fauna met kenmerkende soorten. Kruiden, mossen..


Lees verder 14 november 2023   2 wkn oud

Om Helmharpoenzwammen te zien moet je zeer veel geluk hebben. In Nederland heb je tegenwoordig twee soorten Helmharpoenzwammen: de Helmharpoenzwam en de Geelbruine helmharpoenzwam. Ze komen voor in gebieden die in veel gevallen..


Lees verder 9 november 2023   3 wkn oud

Afgelopen weekend hoorden we van vondsten van het Weerhuisje in het Goois Natuurreservaat. Veel mycologen herkennen deze stuifzwam direct uit de boeken. Veel mycologen hebben deze opvallende soort echter nog nooit in het echt..


Lees verder 3 november 2023   3 wkn oud
Zandtulpje - primair

In het onbarmhartige biotoop van onze buitenste duinen, op de grens van zee en land, leven op het eerste gezicht weinig soorten. Blootgesteld aan felle zon, harde wind en zout zeewater lijken alleen biestarwegras en helm te..


Lees verder 30 oktober 2023   1 maand oud

De uiterst zeldzame Bruine vezeltruffel werd dit weekend na een lange periode van afwezigheid teruggevonden in het naaldbos waar deze soort in het verleden ook werd gevonden. Het is niet moeders mooiste vezeltruffel, maar wel..


Lees verder 25 oktober 2023   1 maand oud

Wasplaten worden wel gezien als de orchideeën onder de paddenstoelen. Hun aanwezigheid in schrale graslanden, bermen, begraafplaatsen en andere habitats, is een belangrijke graadmeter voor een goede natuurkwaliteit en een..


Lees verder 18 oktober 2023   1 maand oud

In veel regio’s in Nederland viel het tot nu toe met de paddenstoelen nogal tegen. De diehards die tegen beter weten in toch bleven zoeken naar paddenstoelen krijgen eindelijk hun verdiende loon. Een prachtige locatie waar wel 200..


Lees verder 13 oktober 2023   1 maand oud

Archief