Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).
Deel deze pagina

Pagina 1 van 55 - 543 Resultaten

Nu het kouder is buiten, kunnen we weer vele verschillende soorten trilzwammen aantreffen. Wie goed oplet, kan op de vruchtlichamen van de Eikentrilzwam en de Zwarte trilzwam vreemde vervormingen aantreffen. Deze worden mogelijk..


Lees verder 19 januari 2022   5 dgn oud

De nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Mycologische Vereniging op 8 januari is ook dit jaar uitsluitend online te volgen. Het programma bestaat uit een ochtendsessie met lezingen over de paddenstoelenmeetnetten en..


Lees verder 5 januari 2022   2 wkn oud

Er is in ons land een paddenstoel die zacht uitgedrukt 'eigenzinnig reageert' op winterse buien: de Dennenslijmkop. Op deze winterse buien reageert het ondergronds mycelium juist door paddenstoelen te ontwikkelen. Voorwaarde is..


Lees verder 29 december 2021   3 wkn oud

Het paddenstoelenjaar is vreemd verlopen. Laat in het jaar kwamen er onverwachts toch nog flink wat paddenstoelen tevoorschijn. Er zaten soorten bij die normaal gesproken veel eerder in het jaar verschijnen. Daar komt nog bij dat..


Lees verder 22 december 2021   1 maand oud

Tijdens een inventarisatie van de Anstelvallei te Kerkrade vond Alex König kleine roodbruine paddenstoeltjes op een vermolmde populierenstam. Dit bleek Omphalina discorosea te zijn. Het is een fraaie paddenstoel die, voor zover..


Lees verder 8 december 2021   1 maand oud

In de evolutie zijn vele malen samenlevingsvormen van planten en schimmels ontstaan, die voor de plant gunstig of ongunstig kunnen zijn. Door het bestuderen van het erfelijk materiaal van schimmels en de expressie daarvan tijdens..


Lees verder 1 december 2021   1 maand oud

Joke Gorter was degene die op woensdag 9 november de zeldzame Bisschopsmuts vond. Ze vond deze paddenstoel in het Melkvlak in de PWN-duinen van Bakkum. Het is de eerste keer dat de soort hier gevonden werd, en het betreft de..


Lees verder 17 november 2021   2 mnd oud

Je fietst al veertien jaar over een fietspad langs de Donkere Duinen bij Den Helder. Het is herfst en je bent op zoek naar paddenstoelen om te fotograferen. Je herkent een oude locatie waar je bijna elk jaar witte paddenstoelen..


Lees verder 10 november 2021   2 mnd oud

Dat een inventarisatie leuke waarnemingen kan opleveren, bleek tijdens een op roestschimmels gerichte excursie in de Kleine Wielen bij Leeuwarden. Tot onze verbazing troffen we Waterscheerlingroest aan, een soort die in 1879 voor..


Lees verder 3 november 2021   2 mnd oud

Tien jaar geleden werd op deze plaats de website Allesoverpaddenstoelen.nl aangekondigd. Sindsdien zijn vele honderden pagina's boordevol informatie over paddenstoelen en schimmels toegevoegd. Initiatiefnemer Aldert Gutter en..


Lees verder 27 oktober 2021   2 mnd oud

Archief