Schaapskudde, wikipedia, publiek domein

Schapen houden heide Bergherbos open

12-JUL-2011 - Op bestaande heidevelden in het Bergherbos helpen schapen het gebied open te houden. Ze grazen jonge boompjes en struikjes weg en daar profiteren reptielen van.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Op bestaande heidevelden in het Bergherbos helpen schapen het gebied open te houden. Ze grazen jonge boompjes en struikjes weg en daar profiteren reptielen van.

Schaapskudde (foto: Gouwenaar)Natuurmonumenten heeft in 2007 een project uitgevoerd om de bestaande heidevelden uit te breiden en onderling te verbinden. Het zijn de leefgebieden van zandhagedis, gladde slang en hazelworm. Deze ‘reptielencorridor’ helpt de reptielen andere geschikte leefgebieden te bereiken. Een deel van de corridor loopt vanaf de Hulzenberg ten noorden van de Oude Eltenseweg naar de weide tussen het waterpompstation en de Beekseweg nabij Zeddam. Uit inventarisaties blijkt dat de reptielen het deel van de corridor langs de oude Eltenseweg nabij de Hulzenberg al in gebruik hebben genomen.

Kom naar de schapen kijken
In de winter hielpen vrijwilligers bij het in toom houden van de begroeiing. Zij zetten boompjes en struiken af. In het voorjaar zijn deze weer uitgelopen, zodat nu begrazing nodig is om de vegetatie kort te houden. De schapen blijven tot half juli. Wilt u ze zelf tegenkomen? Onder andere komende zondag 10 juli is de herder met zijn schaapskudde en zijn bordercollies aan het werk te zien langs het betonfietspad van de Oude Eltenseweg. De schaapskudde blijft tot half juli in deze omgeving. 

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Gouwenaar, Wikipedia, publiek domein