Let op gele luzernevlinders!

De Vlinderstichting
14-JUL-2011 - De laatste tijd komen er steeds meer meldingen van de gele luzernevlinder bij De Vlinderstichting binnen. Het lijkt een erg goed jaar te worden voor deze schaarse trekvlinder.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

De laatste tijd komen er steeds meer meldingen van de gele luzernevlinder bij De Vlinderstichting binnen. Het lijkt een erg goed jaar te worden voor deze schaarse trekvlinder.

Gele luzernevlinder, Wageningen, 11 juli 2011 (foto: Kars Veling)De waarnemingen zijn tot dusver vanuit alle delen van het land afkomstig: van Ameland in het noorden tot de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg. Ook uit Overijssel en het rivierengebied komen meldingen. De mannetjes zijn prachtig citroengeel en patrouilleren soms uren boven bloemrijke plaatsen waar ze vrouwtjes verwachten. Heel af en toe gaan ze even op een bloem zitten om een slokje te drinken, maar al snel vliegen ze weer door. Dat betekent dat ze niet zo gemakkelijk op de foto zijn te krijgen. Maar omdat ze vrij lang op een locatie aanwezig kunnen zijn, is dat met wat geduld en geluk toch voor elkaar te krijgen. De gele luzernevlinder is een trekvlinder uit Zuid- en Oost Europa die in sommige jaren redelijk veel wordt gezien, maar in andere jaren vrijwel helemaal kan ontbreken. We zijn benieuwd hoeveel gele luzernevlinders er de komende weken gezien zullen worden en vragen iedereen om waarnemingen door te geven via Telmee of Waarneming.nl.

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting