Wolf Bialowieza 2006 VOOR EENMALIG GEBRUIK

Wolf terug in België

ARK Rewilding Nederland
24-SEP-2011 - Afgelopen zomer zijn op 4 augustus in de Belgische Ardennen filmopnames gemaakt van een wilde wolf. Nadat tal van experts de beelden hadden bekeken, concludeerden zij dat het echt een wilde wolf moest zijn. Het schuwe gedrag, de tekening in zijn vacht, zijn bouw en zijn krachtige voorkomen overtuigden de Franse wolvenexpert Eric Marboutin.

Bericht uitgegeven door ARK op [publicatiedatum]

Afgelopen zomer zijn op 4 augustus in de Belgische Ardennen filmopnames gemaakt van een wilde wolf. Nadat tal van experts de beelden hadden bekeken, concludeerden zij dat het echt een wilde wolf moest zijn. Het schuwe gedrag, de tekening in zijn vacht, zijn bouw en zijn krachtige voorkomen overtuigden de Franse wolvenexpert Eric Marboutin.

Wolf (foto: Leo Linnartz)Een Belgisch filmteam van het TV programma Dieren in Nesten was op zoek naar de lynx in de zuidelijke Ardennen. Op een geschikte plek werd een cameraval neergezet en enkele dagen later weer opgehaald. In plaats van een lynx werd op de beelden echter een wolf gevonden! Het is de eerste bevestigde wolf in België sinds 110 jaar.

Al lange tijd is duidelijk dat wolven vanuit Zuid-Frankrijk en Italië zich naar het noorden en westen toe uitbreiden. Inmiddels zitten er wolven van deze populatie in Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland en de Franse Vogezen. Ook de Duits-Poolse wolvenpopulatie breidt zich uit. De Belgische wolf komt net als de Nederlandse wolf bij Duiven waarschijnlijk uit het Zuiden.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Wolf op Belgische cameraval (filmpje: Dieren in Nesten)

Mensen hoeven voor deze wolven niet bang te zijn, maar we moeten onze schapen en geiten wel tegen wolven beschermen. Dit kan door de schapen achter schrikdraad te houden, ’s nachts op stal te zetten of een getrainde waakhond in te zetten.

Kijk voor informatie over de Belgische ontdekking op Eén, Dieren in Nesten, het Belgische journaal en het Belgische natuurbericht Welkom Wolf.

Meer informatie, feiten en nieuws over wolven in Nederland vind je op www.wolveninnederland.nl.

Voor meer informatie over wolven kun je bellen met Leo Linnartz (06-517 013 07) of Roeland Vermeulen (06-2044 6830).

Tekst: Twan Teunissen en Marjolein Sterk, ARK
Foto: Leo Linnartz, ARK
Filmpje: Dieren in Nesten