Natuurberichten

Uitgever: ARK Rewilding Nederland

ARK Rewilding Nederland verlegt grenzen voor wilde natuur met als resultaat robuuste natuurgebieden waar natuurlijke processen hun gang mogen gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. Bovendien genereert die natuur inkomsten voor bijvoorbeeld recreatie, delfstoffenwinning en gezondheid. Vrij toegankelijke natuur is spannend én voorwaarde voor de betrokkenheid van mensen.

Pagina 1 van 51 - 509 Resultaten

Vorige week ging 'Cees en de Wolf' in première, een theatervertelling over het maken van de succesvolle gelijknamige film. Met in de hoofdrol de natuurfilmer zelf - naast de wolven natuurlijk. De multimediale voorstelling toert de..


Lees verder 24 september 2023   2 dgn oud
Luchtfoto van stierenkuilen in de Gelderse Poort

Process oriented nature conservation, zoals het in jargon heet, stelt niet soorten of oude landgebruiksvormen centraal om ecosystemen te herstellen, maar de natuurlijke processen die de natuur sinds het begin der tijden hebben..


Lees verder 13 september 2023   1 week oud
Met de trapkano naar vogeleiland Bliek

ARK Rewilding Nederland ontwikkelde samen met het Wereld Natuur Fonds een kanokaart voor sportieve natuurliefhebbers. Met een kano-excursie voor de leden van ARK's Jonge Rewilders Netwerk werden de nieuwe routes en de kanokaart..


Lees verder 13 augustus 2023   1 maand oud
Wolf eet van valwild. Onderzoek Dood Doet Leven 2023 © ARK Rewilding Nederland

Afgelopen winter werden er prachtige beelden opgenomen van een roedel wolven die kwam eten van een edelhertenkadaver. Het ging om een aangereden edelhert dat door de terreinbeheerder is teruggelegd in de natuur, zodat het hert..


Lees verder 30 juli 2023   1 maand oud
Reintroductions

Op een Engels landgoed maakte de grote weerschijnvlinder een spectaculaire rentree. Hoe komt dat, en wat kunnen we er in Nederland van leren? Ook hier breidt de grote weerschijnvlinder zich inmiddels uit, maar zo massaal als in..


Lees verder 23 juli 2023   2 mnd oud
Geul bij Ingendael

Het klimaat verandert en dat merken we de afgelopen weken aan hitte en droogte. Áls het eens regent, dringt water de bodem niet meer in: de grond is zo uitgedroogd dat water op stof blijft liggen. Hoe anders is dat in onze..


Lees verder 16 juli 2023   2 mnd oud
Natuurontwikkelingsgebied Leemskuilen in Het Groene Woud

De Brabantse leembossen behoren tot de soortenrijkste bossen van Nederland. In het rijke Brabantse land, in Het Groene Woud, vormen mensen sinds vele duizenden jaren de omgeving naar hun hand. Maar sommige delen bleken te nat om..


Lees verder 2 juli 2023   2 mnd oud

Afgelopen week zijn enkele exemplaren van de Pruimenpage waargenomen in een droogdal bij Vijlen, Zuid-Limburg, in een gebied dat ARK Rewilding heeft ontwikkeld tot natuur. Dat is leuk nieuws want de Pruimenpage is absoluut geen..


Lees verder 2 juli 2023   2 mnd oud

Al meer dan een maand heeft het nauwelijks geregend in Nederland. De laatste jaren zien we steeds vaker een lange reeks warme, droge dagen. Hogere temperaturen, nattere winters, extreme buien en drogere zomers: het weerbeeld..


Lees verder 18 juni 2023   3 mnd oud
Reukeloze kamille, boerenwormkruid en grote klit profiteren van de bodemwoeling.

Daar gaat weer een kluit aarde de lucht in. Zand wordt met felle schraapbewegingen in wolken omhoog geslingerd en daalt neer op de rug van de stier. We gaan richting de zomer en de stieren van natuurlijke kuddes gaan als een dolle..


Lees verder 7 juni 2023   3 mnd oud

Archief