Natuurberichten

Uitgever: ARK Rewilding Nederland

ARK Rewilding Nederland verlegt grenzen voor wilde natuur met als resultaat robuuste natuurgebieden waar natuurlijke processen hun gang mogen gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. Bovendien genereert die natuur inkomsten voor bijvoorbeeld recreatie, delfstoffenwinning en gezondheid. Vrij toegankelijke natuur is spannend én voorwaarde voor de betrokkenheid van mensen.

Pagina 1 van 53 - 529 Resultaten

Natte leembossen zijn nu nog een zeldzaam beeld in Nederland

Met de overdracht van twaalf hectare grond aan het Brabants Landschap is weer een belangrijke stap gezet in het herstellen, verbinden en uitbreiden van ons meest zeldzame type bos, het leembos. De robuustheid van de Brabantse..


Lees verder 21 april 2024   2 dgn oud
Garologie Dam After

In 2023 is het recordaantal verwijderde dammen van een jaar eerder gesneuveld. Vorig jaar zijn er bijna 500 barrières uit Europese rivieren verwijderd tegenover 325 in 2022. Tijdens de ‘Free Flow Conference’ in Groningen is een..


Lees verder 19 april 2024   4 dgn oud
Borkemse stenen

De rechtbank in Den Haag oordeelt dat de Nederlandse overheid onterecht een omgevingsvergunning heeft verleend aan mijnbouwbedrijf ONE-Dyas voor gaswinning in de Noordzee, in het rijke en zeldzame natuurgebied de Borkumse Stenen...


Lees verder 18 april 2024   5 dgn oud
Nachtvlinders en micro's

Voor het 5000-soortenjaar in de Gelderse Poort in 2022 werden de verwachtingen ruim overtroffen, met in totaal meer dan 6200 soorten. De spectaculaire resultaten zijn nu toegelicht in een magazine vol informatie, foto’s en..


Lees verder 13 april 2024   1 week oud
Close-up van een wolf

De wolf is terug in Nederland. Goed voor de natuur, maar het vraagt veel aanpassingen van schapenhouders en mensen met andere (gehouden) dieren. Hoe maak je het zo veilig mogelijk voor je dieren en hoe houd je het werkbaar en..


Lees verder 16 maart 2024   1 maand oud

Het Kempen~Broek ligt in het grensgebied van de provincies Limburg en Noord-Brabant, en strekt zich uit over Vlaanderen. In het gebied liggen unieke, vaak natte natuurgebieden waarin bijzondere dieren leven, zoals de boomkikker en..


Lees verder 25 februari 2024   1 maand oud
Wisenten jagen rode geuzen weg.

Wisenten en runderen verschillen meer in gedrag en terreingebruik dan werd verwacht, laat onderzoek op de Slikken van de Heen zien. Dit onderzoek toont aan dat begrazing door de combinatie van rund, paard en wisent kan leiden tot..


Lees verder 11 februari 2024   2 mnd oud
Veldlessen Veluwe Volgers

Kinderen kruipen vrijwel letterlijk in de huid van wilde dieren tijdens het natuureducatieprogramma Veluwe Volgers. Zo ontdekken ze wat er in de natuur gebeurt als zij weer de ruimte krijgt om wild en vrij te zijn. In 2021 en 2022..


Lees verder 28 januari 2024   2 mnd oud
fotografie

The hunt is on! ARK Rewilding Nederland en Stichting Oog op de natuur zoeken ambitieuze fotografen om hét verhaal over de kracht van rewilding te maken. Rewilding is een hoopvol perspectief en verdient een groter podium...


Lees verder 14 januari 2024   3 mnd oud
Na enig aarzelen overwon de nieuwsgierigheid. Een kadaver is best interessant!

Het nut van dode dieren wordt bekender en dode dieren mogen vaker blijven liggen. Meestal buiten het zicht voor publiek. Zo wil men onder andere voorkomen dat mensen een vervelende ervaring meemaken. Maar is het zien van een..


Lees verder 31 december 2023   3 mnd oud

Archief