Veel bont zandoogjes deze nazomer

De Vlinderstichting
6-OKT-2011 - De afgelopen weken zijn er veel bont zandoogjes gezien. De soort is zich nog steeds aan het uitbreiden. Op vrijwel alle plekken waar bomen of struiken staan kan hij worden aangetroffen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

De afgelopen weken zijn er veel bont zandoogjes gezien. De soort is zich nog steeds aan het uitbreiden. Op vrijwel alle plekken waar bomen of struiken staan kan hij worden aangetroffen.

Bont zandoogje (foto: Kars Veling)Het bont zandoogje zit al enige jaren fors in de lift. Op veel plekken is dit inmiddels een algemene en regelmatig waargenomen soort. Het bont zandoogje heeft drie generaties per jaar, waarvan de laatste in de loop van augustus verschijnt en doorvliegt tot de eerste forse nachtvorstperiode. Ook de afgelopen weken is het bont zandoogje volop gezien. Met name tijdens de warme en zonnige periode die net is afgesloten was de vlinder actief en werd hij ook op plaatsen gezien waar hij nog niet echt gevestigd was. Zo zijn er uit de Betuwe nu zeer regelmatig meldingen van bont zandoogjes. Zowel in de Westelijke Betuwe bij Culemborg als meer in het Oosten uit Opheusden en Zetten komen de waarnemingen. Nog niet overal zijn ze te zien. In delen van de Betuwe, West Friesland, Friesland en Zeeland ontbreekt de soort nog. Voor een deel zijn dit zeer open gebieden waar de soort ook niet te verwachten is. Als we vergelijken met de periode 2000 tot 2005 dan zien we dat het bont zandoogje in Zuid-Holland, het zuidelijke deel van Noord-Holland, Drenthe en de Achterhoek vaste voet gekregen heeft.

De vespreiding van het bont zandoogje van 2000 tot 2004 en vanaf 2005 (bron: NDFF)

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting
Kaartjes: Nationale Databank Flora en Fauna