Nieuw in de Oostelijke Vechtplassen: welriekende nachtorchis

6-JUL-2012 - De zeldzame welriekende nachtorchis werd enkele weken geleden in Botshol gevonden, maar nu blijkt hij zelfs in de Oostelijke Vechtplassen voor te komen. Een verrassing, omdat de orchidee hele hoge eisen stelt.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De zeldzame welriekende nachtorchis werd enkele weken geleden in Botshol gevonden, maar nu blijkt hij zelfs in de Oostelijke Vechtplassen voor te komen. Een verrassing, omdat de orchidee hele hoge eisen stelt.

Welriekende nachtorchis (foto: Jan van der Straaten)Hoge eisen
De welriekende nachtorchis verspreidt zich door zaad zo fijn als stof, dus op zich zou deze soort zich gemakkelijk moeten kunnen verspreiden. Echter, de bodem voldoet zelden aan de voorwaarden die nodig zijn om te kiemen. Zo moet onder andere het waterpeil natuurlijk zijn en de bodem niet te zuur. Hopelijk kan de welriekende nachtorchis zich handhaven en in de toekomst verder uitbreiden.

Voor zover Natuurmonumenten heeft kunnen nagaan, is de welriekende nachtorchis nooit eerder gevonden in de Oostelijke Vechtplassen. Natuurmonumenten beheert hier onder andere de Ankeveense Plassen en de Kortenhoefse Plassen.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Jan van der Straaten, Saxifraga