Witte lampjes in het duin

Ecomare
20-AUG-2013 - Het lijken net ouderwetse schemerlampjes, de roomwitte bloemen van het wintergroen. Ze bloeien nu met duizenden tegelijk in de jonge duinvalleien op de zuidpunt van Texel, nog meer dan anders. Vooral op lage duinhellingen en verborgen onder struikgewas kun je er heel veel vinden. Een zee van witte 'lampjes', prachtig om te zien!

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het lijken net ouderwetse schemerlampjes, de roomwitte bloemen van het wintergroen. Ze bloeien nu met duizenden tegelijk in de jonge duinvalleien op de zuidpunt van Texel, nog meer dan anders. Vooral op lage duinhellingen en verborgen onder struikgewas kun je er heel veel vinden. Een zee van witte 'lampjes', prachtig om te zien!

Rozetjes
Wintergroenplantjes zijn makkelijk te herkennen. De bladeren staan in een rozetje bij elkaar. In de winter gaan ze niet dood, daaraan dankt de plant zijn naam. Na een paar jaar komt midden uit de rozet een stengel waaraan de witte bloemen bloeien. De bloeitijd kan erg verschillen: het kan in het voorjaar, de zomer of zelfs aan het begin van de herfst gebeuren. Waarschijnlijk bloeien ze nu laat omdat het zo’n koud voorjaar was.

Rond wintergroen (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Twee soorten
Er groeien twee soorten wintergroen in de duinen: rond en klein wintergroen. De twee planten zijn moeilijk uit elkaar te houden. Over het algemeen zijn de blaadjes van rond wintergroen wat ronder en gladder dan die van klein wintergroen. En de bloeistengels van klein wintergroen zijn meestal iets kleiner.

Meer weten?
In de encyclopdie van Ecomare kun je meer lezen over rond wintergroen.

Tekst: Ecomare
Foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen