Wisenten in Kraansvlak

Wisentengroep Kraansvlak in vijf jaar tijd verviervoudigd

ARK Rewilding Nederland
26-JUL-2013 - In de duinen bij Zandvoort startte in 2007 het eerste Nederlandse wisentenproject. De groep wisenten, Europese bizons, is inmiddels verviervoudigd en bestaat nu uit 24 dieren. De meerderheid van de dieren is in de wilde natuur van het Kraansvlak geboren.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

In de duinen bij Zandvoort startte in 2007 het eerste Nederlandse wisentenproject. De groep wisenten, Europese bizons, is inmiddels verviervoudigd en bestaat nu uit 24 dieren. De meerderheid van de dieren is in de wilde natuur van het Kraansvlak geboren.

In 2007 werden in het Kraansvlak, in de Kennemerduinen, de eerste drie wisenten losgelaten. De startgroep was compleet nadat een jaar later nog eens drie wisenten uit Polen werden toegevoegd. Afgelopen mei zijn drie Franse wisentstieren uitgezet om te zorgen voor vers bloed. De rest van de kudde bestaat uit dieren die in het Kraansvlak geboren zijn.

Wisenten in Kraansvlak (foto: Ruud Maaskant)

Wisentstamboek
Sinds 2009 worden ieder jaar kalfjes geboren in het Kraansvlak. Ze krijgen een naam en worden opgenomen in het wisentstamboek. Hierin staan alle wisenten ter wereld waarvan officieel gegevens bekend zijn. Het stamboek dient om de instandhouding van de wisent te coördineren. De wisent is nog steeds een bedreigde diersoort nadat hij begin 20e eeuw bijna was uitgestorven.

Dit jaar werden de kalfjes vroeger dan voorheen geboren en de teller staat inmiddels op maar liefst zes kalfjes. De kleintjes vermaken zich prima met elkaar en rennen dikwijls door het blikveld van onderzoekers en boswachters. Projectpartners PWN en ARK Natuurontwikkeling zijn trots dat met het wisentproject in de duinen van het Kraansvlak een aanzienlijke bijdrage wordt geleverd om deze indrukwekkende dieren een betere toekomst te geven.

Franse integratie
Op 22 mei dit jaar vond een belangrijke gebeurtenis plaats in het Kraansvlak. Er werden die dag ongerelateerde wisentstieren uit Frankrijk ingevoerd. De eerste weken kregen de dieren de kans om apart van de kudde te wennen aan de Nederlandse duincultuur. Vervolgens konden ze op zoek naar de kudde. Voor de betrokken partijen een spannend moment: hoe zouden de dieren zich naar elkaar gedragen? Al gauw werd duidelijk dat er weinig barrières in wisentenland bestaan; de stieren sloten zich aan bij de kudde en zijn zelfs af en toe op pad met de volwassen stier. Met de paartijd op komst later dit jaar wordt het wederom spannend. Want wat vinden de koeien in die periode van de Franse mannen? We zullen het wellicht volgend jaar weten als het eerste Nederlands/Franse wisentkalf geboren wordt.

Vroege Vogels is deze zomer al op bezoek geweest bij de kudde met jonge kalfjes, en bij de Franse stieren.

Meer informatie over de wisenten is te vinden op www.wisenten.nl.

Tekst: Yvonne Kemp, ARK Natuurontwikkeling en PWN
Foto: Ruud Maaskant, PWN