Zilveren maan terug in de Vechtplassen

16-JUN-2014 - Gelukkig, hij is er weer! De zeer zeldzame zilveren maan liet zich bijna tien jaar niet zien in de Vechtplassen. Maar in het Pinksterweekend ontdekten boswachters van Natuurmonumenten samen met onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga de vlinder in natuurgebied de Suikerpot, vlak bij Hilversum.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Gelukkig, hij is er weer! De zeer zeldzame zilveren maan liet zich bijna tien jaar niet zien in de Vechtplassen. Maar in het Pinksterweekend ontdekten boswachters van Natuurmonumenten samen met onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga de vlinder in natuurgebied de Suikerpot, vlak bij Hilversum.

Weliswaar betrof het slechts één exemplaar, maar dat maakt de ontdekking niet minder bijzonder. De zilveren maan komt nog maar nauwelijks voor in Nederland.

“De ontdekking van de zeldzame verschijning was voor ons een enorme verrassing. Het is een erg kieskeurige vlinder. Ze haalt haar voedsel graag bij bloemen als de echte koekoeksbloem, watermunt en moerasspirea, typisch planten van natte natuur", aldus boswachter Marcel Kwant. "Daarnaast heeft deze vlindersoort heel specifiek het moerasviooltje nodig, het enige plantje waarop zij haar eitjes legt. In de natuur van de Vechtplassen komen de wensen van de zilveren maan samen, dat is enorm bijzonder!”

Zilveren maan (foto: Mark Zekhuis)

Natte natuurgebieden
Natuurgebied de Suikerpot is tot nu toe de enige plek in de Vechtplassen waar de vlinder voorkomt. Natuurmonumenten hoopt dat de vlinder niet alleen is en dat er een stabiele populatie gevormd wordt. Wellicht dat de vlinder zich dan in de toekomst ook verspreidt over aangrenzende gebieden zoals het Hol, de Vuntus en Kortenhoefse Plassen. Hier vind je de vochtige en bloemrijke gras- en rietlanden met voldoende voedsel voor de zilveren maan.

Zilveren maan (foto: Henk Bosma)

Vlinder herkennen
De zilveren maan is een dagvlinder van ongeveer drie tot vier centimeter. Van mei tot september kun je de oranje vlinder zien rondvliegen. Hij is onder andere te herkennen aan de grote zwarte vlek op de onderzijde van de achtervleugel bij de wortelbasis. De vlinder is zeldzaam geworden en komt op slechts vijftien plekken in Nederland voor. Verdroging wordt als voornaamste oorzaak van de achteruitgang gezien.

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Henk Bosma, De Vlinderstichting