vrijwilligers met opgeruimde vuilnis van het Waalstrand Nijmegen

Spontane vuilruimactie Stadswaard Nijmegen

FREE Nature
4-AUG-2014 - 'Stop met klagen en teken in om te helpen opruimen'. Dank zij een spontaan particulier initiatief blijft de Nijmeegse Stadswaard verschoond van zwerfvuil.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

"Stop met klagen en teken in voor één van onderstaande data". Dat is het motto van de website actieschonewaal. Een particulier initiatief van Damiaan Messing naar aanleiding van de enorme hoeveelheid zwerfvuil in natuurgebied de Stadswaard bij Nijmegen. De actie heeft gehoor gekregen en de eerste avond samen vuil opruimen zit er inmiddels op.

Resultaat van de eerste avond vuil opruimen in de Stadswaard (foto: FREE Nature)De Stadswaard is een uiterwaard aan de zuidkant van de Waal, grenzend aan Nijmegen. Sinds 2005 is deze uiterwaard een natuurgebied, als onderdeel van het grotere geheel van de Gelderse Poort. Terreinbeheerder Staatsbosbeheer en kuddebeheerder FREE Nature juichen het toe als veel mensen van dit mooie gebied komen genieten. De grazers (Galloway runderen en Konik paarden) trekken zich weinig aan van de bezoekers. De vaste bezoekers weten dat ze de dieren met rust moeten laten.

Konikpaard grazend naast achtergelaten afval (foto: FREE Nature)

Dankzij de nieuwe wandelbrug kun je vanaf de Nijmeegse Waalkade zo de Stadswaard in lopen (foto: FREE Nature)Tijdens warme zomerdagen zoeken veel mensen verkoeling en vertier op de stranden aan de Waal. Zeker met de opening van een fraaie voetgangersbrug in 2013 loop je vanaf de Nijmeegse Waalkade zo de Stadswaard in. Helaas gaan niet alle bezoekers even zorgvuldig met het gebied om en blijft er nogal wat afval op de stranden liggen. Het afval verpest de beleving voor andere mensen en het vormt een risico voor de runderen en paarden. Dieren kunnen verstrikt raken of ze kunnen scherpe voorwerpen binnen krijgen.

Het is geweldig dat mensen zelf initiatief hebben genomen om iets aan het zwerfvuil te doen. Mensen die bereid zijn andermans troep op te ruimen verdienen een pluim! Nog mooier zou het zijn als dit niet nodig was omdat mensen zelf hun afval opruimen. Tot die tijd kan men zich aanmelden op de website actieschonewaal. Om de andere dag worden vijf mensen gevraagd om een uur vuil te komen opruimen. 

Tekst: Chris Braat, FREE Nature
Foto's: FREE Nature