Welke vlinders zitten in uw tuin?

De Vlinderstichting
23-MRT-2015 - Je hoeft niet ver weg om vlinders te zien. Zeker in het vroege voorjaar zijn de meeste vlinders te zien in steden en dorpen. In tuinen met de juiste planten vinden ze volop nectar. Welke vlinders zitten in uw tuin?

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Je hoeft niet ver weg om vlinders te zien. Zeker in het vroege voorjaar zijn de meeste vlinders te zien in steden en dorpen. In tuinen met de juiste planten vinden ze volop nectar. Welke vlinders zitten in uw tuin?

Heel vroeg in het jaar is winterheide zeer in trek, zoals hier bij gehakkelde aurelia (foto: Kars Veling)Nu, in het vroege voorjaar, zijn het nog voornamelijk de soorten die als vlinder hebben overwinterd. Deze komen bij de eerste voorjaarsdagen uit hun overwinteringsplek en zijn dan op zoek naar voedsel. Ze zijn uitgehongerd na de winter en zijn te vinden op de planten die vroeg bloeien en nectar geven zoals winterheide en sneeuwbal (Viburnum), maar ook op de bolgewassen krokus en sterhyacint. Het gaat dan om kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en citroenvlinder. De laatste jaren overwintert ook de atalanta hier en ook deze is dan al vroeg te zien.

Wat later komen de popoverwinteraars, zoals koolwitjes, bont zandoogje en boomblauwtje. Er komen steeds meer planten in bloei en deze vlinders zie je bijvoorbeeld op de toverhazelaar, de welriekende kamperfoelie en op maagdenpalm. In april komt ook het oranjetipje tevoorschijn en die kun je onder andere naar de tuin lokken met judaspenning. Dit is een mooie voorjaarsbloeier met veel nectar, maar voor het oranjetipje is het ook een waardplant. De rupsen leven op de penningen en zo kan het oranjetipje zich in je eigen tuin voortplanten.

Van zeer vroeg tot laat in het jaar bloeiende planten: v.l.n.r. kleine vos op sneeuwbal, oranjetipje vrouwtje op judaspenning, atalanta op ijzerhard en gehakkelde aurelia op klimop (foto’s: Kars Veling)

Herfstaster is in het najaar zeer in trek bij vlinders zoals deze kleine vuurvlinder (foto: Kars Veling)In de zomer is er een grote keus aan vlinderplanten. IJzerhard, lavendel en natuurlijk de vlinderstruik zijn dan erg in trek, wat later gevolgd door koninginnenkruid en hemelsleutel. In juli en augustus zijn, met zo’n overvloed aan nectar, ook veel vlinders in de tuin te verwachten. Niet alleen dagvlinders komen er drinken, maar ’s avonds en ’s nachts is het ook een lusthof voor nachtvlinders. In september en later in het jaar neemt het aantal soorten af, maar de vlinderoverwinteraars hebben dan wel een grote behoefte aan bloei, want ze moeten een flinke voorraad aan kunnen leggen. Gelukkig zijn er heel goede nectarplanten die laat bloeien. Herfstaster is er zo een, maar klimop is ook buitengewoon belangrijk. Die bloeit vaak tot in december door en zorgt dan ook voor  voedsel voor de late vlinders.

Je kunt zelf dus erg veel doen om vlinders naar de tuin te lokken. En dan zul je ook veel vlinders te zien krijgen. Vanaf 21 maart kun je doorgeven welke vlinders je in je tuin tegenkomt. En niet alleen vlinders, maar ook planten en andere dieren zijn welkom in de Jaarrond Tuintelling. Lees hier meer over deze spiksplinternieuwe actie.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting