Kemphanen paren en baltsen in Waalenburg, Texel

9-MEI-2015 - Baltsende en parende kemphanen, een bijzonder en zeldzaam fenomeen om te zien. Voor het eerst in 20 jaar vindt dit weer plaats in natuurgebied Waalenburg op Texel. Zo’n 55 kemphanen werden door Natuurmonumenten afgelopen week gezien in Waalenburg. Baltsend met mooie kragen opgezet probeerden de hanen indruk te maken op de hennen.

Bericht uitgegeven door op [publicatiedatum]

Baltsende en parende kemphanen, een bijzonder en zeldzaam fenomeen om te zien. Voor het eerst in 20 jaar vindt dit weer plaats in natuurgebied Waalenburg op Texel. Zo’n 55 kemphanen werden door Natuurmonumenten afgelopen week gezien in Waalenburg. Baltsend met mooie kragen opgezet probeerden de hanen indruk te maken op de hennen.

Kemphaan (foto: Natuurmonumenten)Vroeger kwam de kemphaan volop voor in Waalenburg, het was een bekende baltsplaats.
Na 1985 verdween de kemphaan als broedvogel op Texel. Natuurmonumenten hoopt dat de kemphanen ook daadwerkelijk zullen gaan broeden in Waalenburg dit voorjaar. De terugkeer van de kemphaan als broedvogel zou voor Natuurmonumenten een kroon op het beheer zijn.

Beleef Waalenburg
Meer over Waalenburg en Natuurmonumenten is te vinden op www.natuurmonumenten.nl/texel. Er loopt een prachtige wandelroute door Waalenburg. Tijdens het broedseizoen is deze gesloten en verzorgt Natuurmonumenten een leuke excursie door de polder die Jac. P. Thijsse ooit omschreef als paradijs vol orchideeën en grutto’s.

Natuurontwikkeling Waalenburg
De kemphaan is een van de doelsoorten voor Waalenburg. Eind dit jaar wordt van start gegaan met de uitbreiding en inrichting van Waalenburg. Er zal straks een natuurgebied van 500 hectare ontstaan met mooie kansen voor weidevogels en bijzondere planten. Voor recreanten zijn er diverse mogelijkheden om de unieke natuur te beleven. Meer informatie hierover is te vinden op www.noord-holland.nl/natuurtexel.

Tekst en foto: Natuurmonumenten