Nachtelijk bezoek klimop

De Vlinderstichting
16-OKT-2015 - Vorige week werd er in een natuurbericht al aandacht besteed aan de grote waarde die klimop nu heeft voor dagvlinders. Een soort als atalanta is er soms met tientallen bijeen op te zien. Maar ook ’s avonds zitten er vlinders op.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Vorige week werd er in een natuurbericht al aandacht besteed aan de grote waarde die klimop nu heeft voor dagvlinders. Een soort als atalanta is er soms met tientallen bijeen op te zien. Maar ook ’s avonds zitten er vlinders op.

Eén van de meest waargenomen nachtvlinders op klimop: agaatvlinder (foto: Kars Veling)Er bloeit niet veel meer momenteel en de vlinders die de zoete nectar nodig hebben moeten nu harder op zoek dan in de zomer. Daar maken we als vlinderaars dankbaar gebruik van door te stropen. We smeren een zoete stof op bomen of andere plekken en lokken daarmee de vlinders die gek zijn op de zoetigheid. Maar ook op plaatsen zonder nachtvlinderaars komen de vlinders aan hun trekken.

Klimop bloeit nog volop en is, zeker in steden en dorpen, erg veel aanwezig. Veel tuinen worden nu afgeschermd door schuttingen met klimop en ook op allerlei plekken tegen muren en bomen is de plant te vinden. In augustus beginnen de eerste te bloeien en nu, in oktober piekt de bloei. Afhankelijk van het weer kan zelfs tot ver in december nog bloeiende klimop aanwezig zijn. Dan zijn er minder dagvlinders actief en die zul je er dan ook niet meer veel op aantreffen, maar nachtvlinders gaan de hele winter door.

Enkele nachtvlinders op klimop: v.l.n.r. bruine herfstuil, puta-uil en zwartstipvlinder (foto’s: Kars Veling)

Zo komt bruine herfstuil nu pas uit de pop en ook bosbesuil en wachtervlinder verschijnen nu en zijn nog vele weken actief. De brandstof waarmee ze actief kunnen zijn, kunnen vliegen en zich voortplanten halen ze bijvoorbeeld uit de nectar van klimop. En er zijn veel meer vlinders die deze plant gebruiken, waaronder agaatvlinder, grote worteluil, zwartstipvlinder en taxusspikkelspanner. Ga maar eens kijken op niet al te koude nachten, vanaf een uurtje na zonsondergang. Dat is nu al vroeg en zo meteen nog vroeger als de wintertijd in gaat.

Nog enkele nachtvlinders op klimop: v.l.n.r. agaatvlinder, kadeni-stofuil en zwartvlekwinteruil (foto’s: Kars Veling)

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting