klein geaderd witje vroeg - primair

Dit witje is veel te vroeg!

De Vlinderstichting
12-JAN-2017 - Op 6 januari kwam er een bijzondere melding op twitter. Mart van der Slot vond een verrassing in zijn huiskamer. In de gordijnen hing een kakelvers, net uit de pop gekropen klein geaderd witje. Vermoedelijk heeft deze als pop in de kerstboom gehangen en door de hoge temperatuur binnenshuis is hij nu al vlinder geworden.

Het gebeurt wel vaker dat vlinders veel te vroeg uit de pop komen als ze binnen staan. Ze reageren op een temperatuursom, dus een opeenvolging van hoge(re) temperaturen versnelt het uitkomen. Eén erg warme dag is niet voldoende, maar als zo’n kerstboom van 20 december tot begin januari binnenshuis staat heeft de pop echt het idee dat het voorjaar is begonnen en dat hij dus als vlinder tevoorschijn kan komen.

Het te vroeg uit de pop gekomen klein geaderd witjeDe vraag die bij de foto op Twitter werd gesteld was: “Wat nu”? Die vraag is niet zo 1, 2, 3 te beantwoorden. Vlinders zijn het voortplantingsstadium en ze komen uit de pop, gaan op zoek naar een partner, planten zich voort en sterven. In de paar dagen dat ze leven is dat hun voornaamste doel. Dit klein geaderd witje zal geen partner vinden. Hem buiten loslaten heeft niet veel zin, want het is veel te koud om actief te zijn en er is ook geen voedsel, want veel bloeit er niet meer. Je kunt hem bijvoeren met suikerwater, maar wat moet hij vervolgens met die energie? Een witje leeft normaal gesproken maar een paar dagen, dus tot april, als zijn soortgenoten uit de pop komen, houdt hij het zeker niet vol. Wellicht is het nog het beste om hem toch buiten los te laten. Hij zal dan in rust gaan en als het wat warmer wordt en de zon schijnt mogelijk wat rondvliegen. Waarschijnlijk wordt hij vervolgens door een ander dier als voedsel gebruikt.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Mart van der Slot