Huiszwaluw

Beleef de Lente van Vogelbescherming gaat door in de zomer

Vogelbescherming Nederland
2-AUG-2019 - De camera’s van het webcamproject Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland blijven deze zomer aan. Nu de kerkuil en de huiszwaluw bezig zijn met een nieuwe leg, valt er nog zoveel te beleven dat Vogelbescherming besloten heeft deze camera’s open te houden. Beleef de Lente trekt al jaren honderdduizenden kijkers, die via de webcams meeleven met het wel en wee van vogels in het broedseizoen.

Kerkuil met muisBeleef de Lente van Vogelbescherming Nederland trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Ook dit jaar trekt het webcamproject rond de 800.000 kijkers, waarvan een groot deel zelfs dagelijks de website bezoekt. Beleef de Lente van Vogelbescherming volgde dit jaar maar liefst tien soorten, met daarnaast nog een webcam op de voedertafel. Bij een groot deel van deze vogels is het broedseizoen inmiddels voorbij; zo zagen de koolmezen, ooievaars, lepelaars en slechtvalken hun jongen succesvol opgroeien.

Tweede en derde leg

Nadat bij de huiszwaluwen het jong succesvol is uitgevlogen, zijn de ouders vorige week gestart met een nieuw nest. De kerkuilen gingen na de eierroof door de steenmarter onverstoorbaar verder, voedden vijf jongen op en zijn inmiddels aan de derde leg begonnen. Ook de twee uitgevlogen jonge steenuilen bezoeken nog regelmatig de kast om voor de camera te verschijnen. Duizenden trouwe fans kijken nog dagelijks naar de webcams om te zien hoe het met deze vogels gaat. Reden genoeg voor Vogelbescherming om deze camera’s open te houden.

HuiszwaluwEen samenvatting van het broedseizoen tot nu toe, met alle hoogtepunten is te zien op: Vogelbescherming.nl/beleefdelente. Op deze site staat ook een overzicht met clipjes van alle belangrijke momenten van het afgelopen broedseizoen.

In het voorjaar van 2020 start Vogelbescherming met een nieuwe Beleef de Lente.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Jan Lok; André Eijkenaar